Як і прогнозував «Голос України», над урядом потроху стали згущатися хмари. У Міністерстві фінансів іде доволі серйозна перевірка. Як стверджують деякі електронні засоби масової інформації, невдоволення діяльністю міністра Федора Ярошенка висловив Президент країни Віктор Янукович.
З’явилися навіть чутки, що його замінить нинішній глава Служби безпеки Валерій Хорошковський. Мовляв, він має завершити реорганізацію і підпорядкувати Міністерству фінансів Державний митний комітет і Державну податкову адміністрацію, які мають злити в один орган.
А в середу пройшли парламентські слухання про реформування Міністерства внутрішніх справ. І хоча вони були заплановані раніше, події, які сталися в Одесі під час затримання озброєних злочинців, засвідчили: МВС і справді потребує серйозної трансформації. Як з’ясували колеги, за першої спроби затримати найманих убивць міліціонери були навіть не озброєні. Відтак кілька людей у погонах загинули. Понад те, на думку колишнього заступника міністра внутрішніх справ Михайла Корнієнка, сама операція була проведена з усіх точок зору непрофесійно. Щоправда, міністр Анатолій Могильов на парламентських слуханнях усю провину за події в Одесі переклав на своїх попередників.
А тим часом Верховна Рада продовжила реформування правового поля. Народні обранці прийняли в першому читанні зміни до Кримінально-процесуального кодексу. Ними передбачено декриміналізувати економічні злочини. Однак статті, за якими у кримінальних справах проходять колишні Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, змін не зазнали.
У процесі над Юлією Тимошенко суддя Родіон Кірєєв узяв тайм-аут для написання вироку. Його планується оголосити 11 жовтня. Щоправда, європейські політики будь-що намагаються захистити підсудну і навіть прив’язують підписання угоди про асоціацію з ЄС і зону вільної торгівлі до подальшої долі Юлії Тимошенко.
Безумовно, не можна обійти і знакової події тижня — публікації у газеті «Известия» програмної статті прем’єра Російської Федерації Володимира Путіна. Майбутній глава сусідньої держави пропонує створити Євроазійський союз на кшталт ЄС. Мовляв, це дозволить кинути виклик не тільки Євросоюзу, а й Сполученим Штатам. І хоча Україна в публікації не згадується, однак певні натяки у ній пролунали. А це свідчить про те, що кремлівські мрійники й надалі будуть пробувати прикувати нашу державу до своєї галери, що, безумовно, поставить складні завдання перед керівництвом України.
Особливо з огляду на те, що світом, у Європі у тому числі, продовжує ходити «привид» другої хвилі фінансової кризи. Аналітики на повен голос говорять про майбутній дефолт у Греції і її вихід із зони євро. Хоча провідні держави ЄС, зокрема Німеччина, всіляко пробують зберегти зону єдиної валюти.
Отож, за всіма ознаками, наступний тиждень буде багато в чому визначальним.