Два роки тому зима з ожеледдю ледь не знищила всю популяцію диких фазанів Херсонщини: птахи, чисельність яких у кращі часи доходила до 50—60 особин на гектар плавнів, не могли добувати їжу з-під льодового покриву й масово гинули. А оскільки фазан — чи не найпопулярніший об’єкт полювання на півдні України, вибір у любителів відпочинку з рушницею виявився невеликий — зовсім забути про красивих пернатих або ж почати їхнє штучне розведення. Обласна рада Українського товариства мисливців і рибалок (УТМР) зупинилася на другому варіанті, заснувавши перший у краї колективний фазанарій. Розмістили його в розпліднику «Підстепний» неподалік від міста Нова Каховка. Незабаром у нових вольєрах уже влаштувалися п’ять десятків придбаних у «приватників» фазанів.

 

Вони почувалися непогано, самки незабаром почали нести яйця, але от лихо — навідріз не бажали висиджувати їх у неволі. Тож разом із дикими фазанами в розпліднику довелося заводити й цілком домашніх індиків: індички проти насиджування «чужих» яєць не заперечували. Однак справа пішли набагато краще, коли умільці-єгері сконструювали в розпліднику свій інкубатор із режимом постійного контролю температури й вологості. У такій от «механічній квочці» лише нинішнього року проклюнулися тисяча пташенят, частину яких уже випустили в плавні, решта ще підростають. Живуть у розпліднику й 350 великих качок-крижнів, які насиджують яйця в рукотворних гніздах самостійно, також забезпечуючи доповнення ще в півтори тисячі голів пернатих щорічно. А в перспективі співробітники розплідника мають намір випускати в дику природу 1,5—2 тисячі фазанів і 3—4 тисячі качок щорічно!

Крім фазанів, індиків і качок, у розпліднику «Підстепний» облаштувалися півтора десятка цесарок, павичі та кури, чиї рублені відварні яйця також ідуть на підгодівлю. І все це гучне й ненажерливе пташине царство обслуговують лише три людини — робоча Валентина Калініна, єгері Михайло Шошин і Сергій Твардовський. Будьте впевнені, що сидіти склавши руки тут не доводиться нікому.

— Кілька разів на добу перевіряємо стан інкубатора — чи не впали температура і вологість. Якщо через аварію відключають світло (таке бувало), біжиш заводити генератор, інакше температура впаде і пташенята не вилупляться.

І про корми. Якщо фазани задовольняються зерновими, то в крижнів — свої кулінарні уподобання. За день вони з’їдають до чотирьох центнерів ряски: і ці мікроводорості ми самі заготовлюємо, виходячи на човнах у лиман. Крім того, птахів треба ще й стерегти — в розплідник навідуються орли. Щоб вчасно зреагувати, встановили біля вольєрів систему відеоспостереження, — розповідає старший єгер УТМР Сергій Твардовський.

Розплідник «Підстепний» стає УТМР у 40 тисяч гривень щорічно. Сума чимала, особливо якщо врахувати, що це не комерційне підприємство й утримується на внески й пожертвування членів Українського товариства мисливців і рибалок. Районні організації товариства вносять гроші, а натомість отримують молодих качок, яких випускають у водойми на своїй території. За качками в «Підстепний» їдуть також представники заказників і приватних розплідників із Черкас, Чернігова, Івано-Франківська та ін. З пернатою дичиною скрізь стало погано, тож без її розведення, очевидно, не обійтися. Однак із приїжджими молодими качками діляться не надто щедро — пріоритет у їхньому розподілі залишається за організаціями УТМР. Тож вихід у мисливців із сусідніх областей лише в тім, щоб створювати аналогічні розплідники або ж зачехляти рушниці.

Відвідують «Підстепний» з екскурсіями й цілі делегації школярів адже зоопарків на Херсонщині немає, а качок і фазанів у містах не побачиш. Цікавість школярів викликають і цесарки, до розведення яких у цьому розпліднику долучилися нещодавно. Звичайно, не для того, щоб потішити цікавість екскурсантів: голова облради УТМР Леонід Величко планує теж випускати їх у плавні. Адже раніше на півдні України дикі цесарки водилися, але їх повністю винищили. А тим часом ці птахи славляться не лише дієтичним м’ясом: цесарки — єдиний аборигенний вид пернатих, чиї представники не гидують уживанням в їжу колорадських жуків, що знищують картоплю. Якщо експеримент із розведенням цесарок в «Підстепному» завершиться успішно, дачники й селяни в місцях їхнього майбутнього перебування зможуть зітхнути спокійно.