Ученим удалося виявити раніше невідому колонію рідкісних середземноморських тюленів-монахів на одному із грецьких островів. Цьому виду загрожує зникнення, у світі залишилося лише близько 600 особин середземноморських тюленів.
Дослідники навмисно не повідомляють про місце розташування колонії, щоб люди не потривожили її мешканців. Це єдине місце в регіоні, де тюлені лежать на пляжах, а не ховаються в морських печерах на узбережжі. Александрос Караманлідіс, який є науковим координатором Грецького співтовариства з охорони тюленів-монахів, каже, що головна загроза для них — це люди. «Саме через втручання людини ці тварини вирішили переміститися у важкодоступні печери, — сказав учений. — Саме з цієї причини виявлене місце є неймовірно важливим — тюлені настільки почуваються в безпеці, що виходять на відкриті пляжі».
Дослідники із Грецького співтовариства з охорони тюленів-монахів займаються спостереженням і вивченням життя цих тварин понад 20 років. 
Загнавши тюленів у печери, кажуть учені, людина також вплинула й на зменшення їхньої популяції, оскільки набагато менше немовлят тварин здатно тепер доживати до дорослого віку. «Через людське втручання, (тюлені) народжують малюків у печерах, а це означає, що більше тюленят тепер гине під час штормів», — зауважує доктор Караманлідіс.
Кількість тюленят, які щорічно з’являються на світ у нововідкритій колонії на крихітному острівці, є найбільшим у всьому Середземному морі.
Учені розмістили на острові відеокамери, щоб вивчати життя тварин, не тривожачи їх.
Популярність Греції в туристів змусила інших середземноморських тюленів покинути острови, які були місцем їхнього традиційного перебування. Учені дуже сподіваються, що таке не станеться на цьому острові. 
Більш як половина з усіх тюленів-монахів, що залишилися в природі, живе у Греції. Учені звернулися до уряду із проханням оголосити ту частину острова, де перебувають тюлені, природо-охоронною зоною.
Раніше налічувалося три види тюленів-монахів — середземноморський, гавайський і карибський. Останній в 1996 році було оголошено зниклим видом, повідомляє ВВС.