Парламентська  хроніка

Ранкове засідання 20 жовтня
 
Позачергове пленарне засідання парламенту, яке стало останнім у роботі Верховної Ради сьомого скликання, видалося результативним. Парламент ухвалив низку законопроектів, спрямованих на соціальний захист вимушених переселенців та учасників АТО, а також розглянув порядок голосування у зоні АТО.
 
Зранку в сесійній залі зареєструвалися 223 народні депутати. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що парламент може розпочати свою роботу, навіть коли один депутат присутній у залі, інше питання — законодавчий орган не може приймати рішення, коли в сесійній залі менш як 226 народних депутатів.

Глава парламенту звернувся до керівників депутатських фракцій із проханням забезпечити явку своїх депутатів.

«Безпека навколо парламенту повністю контролюється, парламент може без будь-яких обмежень працювати сьогодні, — заявив Турчинов і оголосив перерву в пленарному засіданні до 10.45. Будівлю парламенту охороняло декілька кордонів правоохоронців — спецпідрозділів МВС, у бронежилетах, касках, зі щитами і кийками.

Після перерви Голова Верховної Ради доручив опублікувати інформацію про явку народних депутатів у газеті «Голос України». Головуючий надав слово для виступів представникам фракцій. Павло Розенко («УДАР») зауважив, що його фракція перебуває у сесійній залі у повному складі (42 депутати), однак немає жодного комуніста і представників Опозиційного блоку. «Ми наполягаємо на тому, щоб усі депутати з’явилися на роботу, — сказав депутат. — Суспільство повинно отримувати відповіді на ті питання, які їх хвилюють». Олесь Доній («Суверенна європейська Україна») зауважив: чому лікаря чи вчителя, якщо вони не прийдуть на роботу, виганяють з роботи, а депутатів ні. «Це питання відповідальності перед народом України», — наголосив Доній. Олександр Долженков (Партія регіонів) заявив, що представники Опозиційного блоку присутні на засіданні й братимуть участь у голосуваннях. Антон Яценко («Економічний розвиток») наполягав прийняти в останній день сесії закон про спадщину, на який давно очікують люди. Леонід Ємець («Батьківщина») наголосив на потребі врегулювати питання про порядок голосування на виборах військових, які перебувають у зоні АТО. Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок заявив: отакою може виглядати Верховна Рада наступного скликання, якщо до неї знову оберуть представників олігархічних кланів. «Парламент має бути український, національний і той, який має працювати», — сказав політик. Позафракційний Олег Ляшко стверджував, що ініційовані зміни до виборчого закону призведуть до фальсифікації виборів і запропонував розглянути лише два питання: про оформлення спадщини і виплату валютних кредитів. О. Турчинов припустив, що до порядку денного можуть бути включені додаткові питання, але якщо парламент зможе працювати. А включати додаткові питання за відсутності депутатів — це блюзнірство, — зауважив керівник парламенту.

Після цього Олександр Турчинов повідомив, що електронне табло висвітлює, що в сесійній залі зареєструвалися 225 депутатів, і оголосив перерву в пленарному засіданні до 11.25. Глава парламенту пообіцяв провести після перерви повторну реєстрацію депутатів, і у випадку відсутності кворуму закрити сесію і опублікувати списки відсутніх депутатів у «Голосі України» із пропозицією їх передрукувати всім обласним та районним газетам. О. Турчинов запросив керівників фракцій до свого кабінету на перемовини.

Після другої перерви у сесійній залі з’явився Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Головуючий провів повторну реєстрацію народних депутатів — зареєструвалися 240. Результати реєстрації були такі: «Батьківщина» — 52, Партія регіонів — 27, «УДАР» — 41, «Економічний розвиток» -34, «Суверенна європейська Україна» — 14, «Свобода» — 34, «За мир і стабільність» — 2, позафракційні — 36. О. Турчинов доручив опублікувати списки тих депутатів, хто не зареєструвався, під таким заголовком: «Депутати, які не виконують свої конституційні обов’язки, не беруть участі у пленарних засіданнях Верховної Ради і за яких виборцям не варто голосувати».

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк представив і прокоментував низку урядових законопроектів, спрямованих на посилення соціального захисту учасників АТО та вимушених переселенців із зони АТО. Глава уряду поінформував, що Кабінет Міністрів створив єдиний державний реєстр тимчасово переміщених осіб, і парламент має законодавчо врегулювати порядок його ведення. Уряд також прийняв рішення про запровадження виплат вимушеним переселенцям.

Представляючи зміни до Закону «Про лікарські засоби», Прем’єр-міністр А. Яценюк зауважив, що за останні 20 днів за державні кошти придбано ліків на суму 1,7 мільярда гривень, а також закуплено 509 тисяч протитуберкульозних вакцин, яких вистачить на рік — до вересня-жовтня наступного року. Прийняття закону про затвердження Загальнодержавної цільової програми боротьби з ВІЛ-СНІДом, за словами прем’єра, дасть змогу закупити ліки для хворих і отримати міжнародну допомогу. Внесення змін до закону про зайнятість населення, зазначив прем’єр, дасть змогу додатково зайняти 45 тисяч осіб — на громадських роботах із будівництва проекту «Стіна», на відбудові Донбасу. У запропонованих урядом змінах до закону про відпустки передбачається зараховувати трудовий стаж людям, які вимушено виїхали з зони АТО. Ухвалення змін до Держбюджету-2014 щодо соціального захисту інвалідів, ветеранів та учасників АТО дозволить провести протезування та реабілітацію за кордоном пораненим українським воїнам, які втратили кінцівки. Ухвалення пакета урядових ініціатив, зауважив прем’єр, також сприятиме залученню міжнародної донорської допомоги.

Депутати проголосували за розгляд усіх питань порядку денного за скороченою процедурою і зрештою прийняли всі урядові ініціативи в цілому.

Із другої спроби прийнято за основу та в цілому законопроект №4459а про внесення змін до Закону «Про лікарські засоби» щодо обігу та державного контролю якості лікарських засобів, ввезених на митну територію України — 230 «за». З першої спроби за законопроект проголосували 215 депутатів. Уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту на сході України Ірина Геращенко зауважила: за рахунок закупівлі лікарських препаратів збагачуються цілі клани, але парламент повинен надати змогу проводити вакцинацію, а Мінохоронздоров’я має відповідати за проведення вакцинації та якість закуплених вакцин. Прем’єр-міністр наполіг на поверненні до голосування за це питання. Із другої спроби закон прийнято.

Відповідно до закону, після закінчення строку, протягом якого було дозволено застосування лікарського засобу в Україні, його подальше застосування можливе за умови перереєстрації.

244 голосами депутати прийняли в цілому законопроект №4384а про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014—2018 роки. Програма розрахована на чотири роки. Її прийняття дасть змогу фінансувати антиретровірусну терапію для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД та залучити майже 1,2 мільярда гривень міжнародної донорської допомоги.

Законопроект №5146 «Про внесення змін до додатка №3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо соціального захисту інвалідів, ветеранів та учасників антитерористичної операції) прийнято в цілому 248 голосами. Законом зменшено на 9,1 млн. гривень видатки Міністерства фінансів України на державні капітальні видатки та водночас збільшено на цю ж суму видатки Міністерству соціальної політики України: на створення державної служби з питань державної реєстрації учасників АТО та ветеранів війни (2,1 млн. грн.) та на фінансування нової бюджетної програми «Забезпечення протезуванням за технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, окремих категорій громадян, які брали участь в АТО і втратили кінцівки» (7 млн. грн.).

Головуючий оголосив про вихід народного Володимира Вечерка зі складу депутатської групи «За мир і стабільність».

Із другої спроби також прийнято в цілому проект закону №4490а-1 про внутрішньо переміщених осіб (проект голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерія Пацкана) — 249 «за». Документом, зокрема, передбачено: забезпечення належних умов соціальної адаптації, тимчасового житла; сприяння у працевлаштуванні, продовження здобуття освіти, сприяння можливості залучення коштів гуманітарної, благодійної допомоги, в тому числі з боку міжнародних установ, організацій та закордонних країн. За наполяганням депутатів із законопроекту було вилучено низку норм, які називали популістськими, зокрема, про надання вимушеним переселенцям земельних ділянок та надання пільгових кредитів.

Нарешті прийнято в цілому і багатостраждальний закон про спадщину — проект закону №5141 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо деяких питань спадкування) в авторстві позафракційного народного депутата Сергія Міщенка — 254 «за». Законом спрощено процедуру оформлення спадщини та реєстрації прав спадкоємців на успадковане ними нерухоме майно (насамперед, на селі). За цим законом оформити спадщину можна буде не лише у нотаріуса, а й у сільраді. І нарешті вирішено головне питання, яке турбувало тисячі незаможних людей, — законом скасовується обов’язкове проведення оцінки майна і встановлюється оподаткування спадщини за нульовою ставкою податку у випадках спадкування майна спадкоємцями першої та другої черги за законом чи за заповітом. Тобто у разі оформлення спадщини від чоловіка-дружини, батьків-дітей, баби-діда, брата-сестри. Норми, якими передбачається скасувати обов’язкову оцінку майна при спадкуванні, набудуть чинності вже на наступний день після офіційного опублікування закону, а норми щодо надання повноважень органам місцевого самоврядування щодо оформлення права на спадщину та щодо реєстрації прав на успадковане мешканцями сільських населених пунктів нерухоме майно — з 1 січня 2016 року.

А ось знакове голосування за зміни до виборчого закону щодо волевиявлення на виборах учасників АТО проходило важко. Із двох спроб голосів для ухвалення рішення забракло. Спочатку фракція «Батьківщина» не хотіла голосувати за узгоджений із ЦВК законопроект в авторстві голови профільного комітету Давида Жванії, ані за альтернативний законопроект Леоніда Ємця, вбачаючи у ньому загрозу можливості сфальшувати результати виборів та проведення під час голосування так званих «каруселей». Потім «Батьківщина» таки дала свої голоси, однак депутати навіть не змогли включити до порядку денного жоден законопроект щодо голосування учасників АТО. Депутатів у сесійній залі суттєво поменшало. Ірина Луценко, син якої служить в АТО і воює в Донецькому аеропорту, закликаючи колег надати змогу проголосувати українським військовим, передала слова одного із солдатів: «Із окопів Київ видно краще, аніж з Хрещатика». На її думку, українські військові ще скажуть своє слово чинній владі.

Забракло голосів і для включення до порядку денного законопроекту №5036 про внесення змін до Закону «Про телебачення і радіомовлення» (проект Миколи Томенка) щодо захисту інтересів держави — заборони транслювати російські фільми про російську армію та спецназ і альтернативних законопроектів Миколи Княжицького і Ігоря Мірошниченка.

Оскільки у сесійній залі залишилося менш як 226 народних депутатів, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов закрив пленарне засідання парламенту. Він висловив сподівання, що наступний парламент прийме ці необхідні закони. А прізвища всіх депутатів, хто не голосував за патріотичні закони, пообіцяв О. Турчинов, будуть оприлюднені у ЗМІ. Глава парламенту також заявив, що звернеться до ЦВК із проханням передбачити право проголосувати на виборах українським військовим.

Факт

Уряд прийняв рішення про виплати вимушеним переселенцям:

— до 2400 гривень на одну сім’ю, на непрацездатну особу — 884 гривень, на працездатну особу — половину від цієї суми;

— такі виплати здійснюватимуться лише після реєстрації у центрі зайнятості;

— допомога вимушеним переселенцям виплачуватиметься упродовж шести місяців;

 

— загальний обсяг виплат переселенцям і витрат на їх розміщення становитиме 25 мільйонів гривень.

 

На знімках: Володимир Пилипенко, Володимир Литвин (вгорі); Руслан Князевич, Наталя Агафонова, Віктор Чумак  (внизу).

Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.