Міністерство охорони здоров’я ліквідувало «сірі» схеми під час держзакупівель ліків, заощадивши вже близько 50 мільйонів гривень, повідомляє Укрінформ. Бюджет держави не дає змоги повною мірою профінансувати потреби України в медичній продукції. Але досвід цього року, на думку фахівців, засвідчив, що елементарне наведення порядку дає істотний фінансовий ресурс для розв’язання актуальних проблем галузі.

Зрозуміло, що не всім до душі реальні ціни на медпрепарати. Адже хтось роками наживав на кримінальних схемах держзакупівель ліків цілі статки. Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення медичної допомоги, здійснення лікувальної діяльності, медичної освіти і науки Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Володимир Карпук (фракція     «НУ—НС») зазначив, що практично постачальники ліків залишаються ті самі. «За цим стоять великі державні посадовці. Не секрет, що на препарати з боротьби із онкозахворюваннями, СНІДом і туберкульозом виділяють великі гроші. Механізми їх «розподілу» давно відомі. Наприклад, один власник реєструє кілька фірм, які подають документи на тендерні закупівлі», — пояснив народний депутат.

Експерти стверджують, що у сфері «непростих» взаємин постачальників ліків і чиновників МОЗ обертаються сотні мільйонів украдених грошей. Тому в медичному співтоваристві з цікавістю обговорювали той факт, що нинішній глава МОЗ Олександр Анищенко, на відміну від своїх попередників, до останнього «відбивався» від посади міністра. «Адже він точно знав, що його очікує, якщо тільки-но він почне чистку наших авгієвих стаєнь, — сміється хірург однієї зі столичних клінік. — Дивіться, Анищенко було призначено на посаду міністра наприкінці травня, а вже через два місяці прем’єр Микола Азаров не просто розкритикував його за дефіцит ліків від гемофілії, а й пригрозив «відірвати голову».

Справді, глава уряду 29 серпня закликав Президента Віктора Януковича притягти Олександра Анищенка і його заступників до дисциплінарної відповідальності за зрив закупівлі ліків. Але вже 4 вересня Микола Азаров змінив гнів на милість і позитивно відгукнувся про міністерство. Мовляв, критика подіяла.

Але фахівці впевнені: за тиждень ситуація не могла змінитися, тому пояснюють нападки залаштунковими іграми. Може, главі уряду нарешті доповіли про реальний стан справ із держзакупівлями ліків?

За інформацією Укрінформу, з 24 травня по 31 серпня укладено договорів на суму понад 330 мільйонів гривень. У 2010 році такий само обсяг цих препаратів придбали приблизно за 380 мільйонів гривень. «Завдяки прозорості тендерних процедур і ліквідації «сірих» схем, у тому числі ланцюжків посередників, міністерство змогло добитися ситуації, коли постачальники змушено пропонувати реальні ціни на медичну продукцію», — пояснює МОЗ. Народний депутат від Партії регіонів, голова підкомітету з питань планування бюджетних програм і контролю над використанням бюджетних коштів в охороні здоров’я Валерій Коновалюк запропонував простіше пояснення: 2010 року вартість медпрепаратів завищували.

Позитивні зрушення в цій сфері відзначає навіть опозиція. За словами Володимира Карпука, багато років народні депутати добивалися можливості бути присутніми на тендерах, і останнім часом кілька разів таке вже було. Уперше представники ЗМІ могли спостерігати за тим, що відбувається, додав він. «Проблема не лише в міністерстві, а й у законодавчому забезпеченні, особливо це стосується держзакупівель ліків та обладнання. У корупційному океані не може бути острівця благополуччя», — наголосив Карпук.

«Новому міністрові складно одному з усім цим упоратися, тому профільний парламентський комітет дуже активно йому допомагає, — зазначив народний депутат Валерій Коновалюк. — Завдання всього уряду — усвідомити, що багато років навколо відомства створювалися абсолютно кримінальні умови використання бюджетних коштів. Адже в 2—2,5 разу дорожче закупали препарати та медичне обладнання, а на ринок поставляли неякісні ліки». Валерій Коновалюк упевнений, що держава повинна забезпечити прозорі торги й купувати ліки безпосередньо у виробників за довгостроковими контрактами.