Попереднім рішенням Комітету виконання зобов’язань Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату для України зупинена можливість міжнародної торгівлі квотами та реалізації проектів спільного впровадження. Також комітет попередньо визнав, що Національний кадастр антропогенних викидів України не відповідає міжнародним вимогам.

Екологи зазначають, що причиною такого рішення став звіт експертів ООН, які перевіряли національний кадастр за 2008 рік. «У звіті було представлено основні зауваження до українського кадастру. Зокрема, йдеться про недостатню прозорість системи врахування викидів парникових газів, прогалини щодо врахування викидів у сфері лісового господарства та землекористування, відсутність енергетичного балансу України. У низці джерел викидів були відсутні або названі конфіденційними деякі дані», — йдеться у повідомленні.

«Експерти ООН вважають, що національна система врахування викидів та поглинання парникових газів не є достатньо прозорою, послідовною, повною і точною, як цього вимагають міжнародні правила», — додається у ньому.

У Національному екологічному центрі України зазначають, що подальша доля торгівлі квотами та проектів спільного впровадження для України буде вирішена у жовтні, повідомляє УНІАН.

«Якщо в жовтні комітет прийме остаточне рішення, що український кадастр не відповідає міжнародним вимогам, тоді серед можливих варіантів розвитку подій буде зупинення українського реєстру на більш тривалий термін, що унеможливлює дію гнучких механізмів Кіотського протоколу: торгівлі квотами та проектів спільного впровадження», — попереджає Центр. Координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька зазначила, що проблема з українським кадастром виникла через відсутність системи збирання і перевірки даних про викиди в усіх секторах економіки. За її словами, дані про викиди записуються на підставі статистичних даних, проте ніхто не перевіряє, чи відповідають вони фактичним викидам.

Нагадаємо: Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ООН зі зміни клімату та Кіотський протокол до неї і має можливість використовувати гнучкі механізми Кіотського протоколу, а для того, щоб торгувати квотами чи виконувати проекти зі скорочення викидів, Україна повинна надавати прозорі дані щодо викидів парникових газів та їхньої абсорбції.