Кабінет Міністрів України ухвалив низку рішень, спрямованих на посилення обороноздатності нашої держави та соціальний захист постраждалих.


До трагічної річниці
 

Засідання уряду розпочалося зі спогадів річної давності — торік 18 лютого була така ж сонячна погода, коли мирна хода з Майдану, яка прийшла до стін парламенту висловити протест проти диктатури, завершилася бійнею, стрільбою та вбивствами. І лише тепер, зауважив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, ми усвідомили, що Янукович і авторитарний режим були лише пішаками у війні проти України та українців, яку розпочав Путін.
Кабінет Міністрів ухвалив рішення провести повторні виплати сім’ям «Небесної сотні» — загиблих на Майдані та постраждалим, хто отримав тяжкі поранення. Торік урядом було прийнято рішення про виплату 121 тисячі гривень кожній родині «Небесної сотні», а цього року уряд знайшов кошти у бюджеті, щоб виплатити допомогу ще раз.
На сьогодні виплачено по 121 тисячі гривень 97 членам сімей загиблих. Не отримали допомогу лише три родини — вони ще визначають спадкоємців. Але ці кошти зарезервовано. Родини «Небесної сотні» також мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника та щомісячну надбавку — від 5 до 8 тисяч гривень. Такі пенсії на сьогодні отримують 94 сім’ї загиблих на Майдані.
Для постраждалих, котрі отримали на Майдані тяжкі тілесні ушкодження, виплачується майже по 60 тисяч гривень. На сьогодні отримали таку допомогу 47 осіб, ще 30 визнано важкопораненими наприкінці року і вони також отримають допомогу. Список ще може зрости. У 2015 році ці виплати повторяться.
Уряд також призначив іменну державну стипендію синові загиблого журналіста В’ячеслава Веремія.
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив керівникам правоохоронних органів завершити розслідування убивств та всіх злочинів на Майдані. «Злочинці повинні понести відповідальність, і вся державна машина, в т. ч. і суди повинні виконувати закон, — наголосив Яценюк. — Судова реформа, яка прийнята парламентом, повинна допомогти судам виносити рішення іменем України, а не іменем хабара, до якого вони звикли за останні 20 років».


«Європейський вал»


Голова Державної прикордонної служби прозвітував про хід будівництва лінії безпеки та проекту «Європейський вал» (який також називають «Стіна») на україно-російському кордоні. Уряд має намір удвічі здешевити цей проект. За розрахунками Держприкордонслужби, вартість побудови одного кілометра «Стіни» можна зменшити з 3,7 млн. грн. до 1 млн. гривень.
А. Яценюк пригрозив усім проросійським силам, що протестують проти «Стіни» на кордоні з Росією виселенням: «Хто виступає проти облаштування кордону та лінії безпеки, ми дамо можливість отримати квиток в одну сторону — по той бік кордону, — сказав прем’єр. — Це стосується і проросійських політичних сил, які підняли голову в стінах парламенту, і проросійських і антиукраїнських сил, які намагаються створити хаос в країні».

Програма співпраці з НАТО


Уряд має намір схвалити і передати на затвердження Президенту річну цільову програму співпраці з НАТО. Програма передбачатиме п’ять основних блоків. Перший — модернізація систем зв’язку та обмін інформацією для Збройних Сил України — задля їх відповідності стандартам НАТО. Другий — перепідготовка та соціальна адаптація військовослужбовців. Третій — програма фізичної реабілітації, протезування українських військових. Четвертий — модернізація логістики до стандартів НАТО. П’ятий блок — кіберзахист.


Світло — тільки на підконтрольну територію
 

Прем’єр-міністр доручив припинити розрахунки за постачання електроенергії у зону АТО. «Мною дано доручення — зупинити всі фінансові перерахунки у сфері електроенергетики, поки ми не зрозуміємо, за що ми платимо: за електроенергію, яка постачається терористам, або за електроенергію, що поставляється для громадян України», — сказав А. Яценюк. Прем’єр звернувся до НКРЕ та Міністерства енергетики з вимогою створити алгоритм: сплачується тільки за ту електроенергію, яка постачається на територію, що контролюється українською державою. Глава уряду розпорядився оприлюднити дані про те, скільки коштів витратила Україна на постачання електроенергії та газу на територію Донбасу, підконтрольну бойовиками.