Менш як за тиждень у Севастополі й Криму пере-стали працювати два російські банки. У «Донинвестбанка» Центробанк Росії відкликав ліцензію. А «Промрегионбанк» з головною дирекцією в сибірському Томську, що був присутній на ринку фінансових послуг на півострові рівно два місяці, — з середини серпня, перестав обслуговувати сімферопольців добровільно. 15 жовтня на офіційному сайті повідомив: його кредитно-касовий офіс (ККО) «Симферопольский» припиняє роботу.
З березня нинішнього року інтерес до кримського ринку фінпослуг серйозні російські банки не проявляли. «Промрегионбанк», за офіційною статистикою рейтингів, значився в четвертій сотні банків РФ, а «Донинвестбанк» — у шостій. Причиною такої байдужості експерти називали небажання серйозних гравців ринку потрапити під дію санкцій, уведених західними країнами у відповідь на анексію Криму Росією. У своїй жовтневій заяві керівництво «Промрегионбанка» думку аналітиків підтвердило: «За-криття офісу в Сімферополі — це вимушений крок, пов’язаний із загостренням зовнішньополітичної обстановки та посиленням системних ризиків для банку і його партнерів як на території Криму, так і в інших російських регіонах присутності».
Однією з причин відходу томичів із Криму в пресі називають побоювання банкірів зіпсувати відносини з німецьким Commerzbank, в якому є кореспондентські рахунки клієнтів «Промрегионбанка».
Утім основним аргументом в ухваленні рішення банкірами сьогодні й у найближчому майбутньому відмовитися від кримського ринку інформовані люди називають не політику, а, якщо хочете, арифметику. «Не на мікрофон» деякі банківські працівники пояснюють, що помилялися в рівні ділової привабливості Криму для серйозного бізнесу й очікували значно більшого рівня доходів кримчан після «возз’єднання».
У першому пункті, мабуть, вони мають на увазі, що рішення про розгортання своєї мережі в Криму деякі російські банки (як правило, далеко не найбільші) розглядали як своєрідну страховку від пильної уваги контролюючих і регулюючих державних структур: мовляв, ми «у тренді державної політики», тож розраховуємо на лояльне ставлення до нас з боку держави. Після того, як Центробанк РФ 9 жовтня віді-брав ліцензію в «Донинвестбанка», надії на «взаємовигідне співробітництво» з державою в бага-тьох пропали. І банкіри стали, як і має бути фінансистам, ретельніше рахувати «прихід-витрату».
На всьому півострові живе приблизно стільки, скільки у великому промисловому російському місті: близько двох мільйонів людей. Ціни на оренду приміщень для банківських офісів порівнянні з московськими.
Кримчани в переважній більшості внески до банку не несуть: обіцяне підвищення зарплат поки що торкнулося незначної кількості мешканців півострова, в основному — чиновників; пенсіонери отримують майже російські пенсії, але ціни на харчові продукти та інші товари з початку року зросли мінімум утричі; обіцяного буму продажів на ринку нерухомості не сталося.
Крім того, кримські банки неохоче кредитують мешканців півострова. Найчастіше причиною відмови в наданні кредиту стало пояснення банківських службовців: «На ваш паспорт кредит оформити не можемо: документ вам видали у Федеральній міграційній службі, а такий документ має видавати МВС».
З майже трьох десятків російських банків, що відкрили цього року свої представництва в Криму та Севастополі, тільки ВАТ «Акционерный Банк «Россия» — «великий банк із Санкт-Петербурга, відомий гарними стосунками акціонерів з чинним президентом РФ Володимиром Путіним» — займає найвищі рядки в рейтингу. Інші розташувалися значно нижче третьої сотні в «табелі про ранги».