Суми стали першим містом в Лівобережній Україні, де було офіційно піднято жовто-блакитний прапор. Рішення про це сесія міськради прийняла 16 жовтня 1990 року, й одразу ж над дахом приміщення замайоріло небесно-колоскове знамено. Однак однієї ночі він зник. У міліцейських документах значиться, що прапор поцупили «невідомі особи», хоч багато хто в місті міг назвати їх поіменно.

— У політикумі в ті часи, — пригадує учасник тих подій сумський підприємець Юрій Тищук (у 1990-му він був одним з найактивніших депутатів Сумської міської ради), — «гуляла» версія про національно-патріотичну неоднорідність країни. Нібито в західних регіонах спекулюють на національній ідеї, а в північних і східних нею не переймаються. Ми поставили крапку в тій дискусії і довели, що ідея національного відродження і незалежності є в Україні тотальною. Проект рішення нашої сесії через Асоціацію демократичних рад України було поширено як досвід. Після Сум жовто-блакитний прапор з’явився над приміщеннями багатьох рад на півночі, півдні та сході України. Це посприяло збереженню цілісності й унітарності держави. А вони тоді опинились під загрозою...

Разом з Ю. Тищуком у підготовці проекту рішення Сумської міськради, що стосувалося прапора, брали участь Олександр Сугоняко, Микола Федірко, Володимир Гриник та інші. За словами депутата міськради першого скликання Віктора Казбана, за нього проголосували майже всі: проти не було нікого, а утримався лише один депутат із 199-ти. У міського прокурора не було підстав опротестувати прийняте рішення, оскільки формально жоден з чинних законів не порушили. Тих законів ще просто не було...

Проте, розповідає В. Казбан, котрий у 1990 році був одночасно ще й депутатом Сумської обласної ради, у обласного прокурора виявилося більше фантазії, ніж у міського. Він опротестував рішення міської ради. Сесія обласної ради протест підтримала, відтак, «невідомі особи», котрі вночі проникли до міськради і зняли з її даху прапор, формально діяли у рамках закону.

16 липня 1991 року національно-демократична громадськість міста святкувала першу річницю Декларації про державний суверенітет України. Депутати Верховної Ради — сумчани Олександр Воробйов і Олександр Піскун привезли зі столиці подарунок колег із Київради — величезне жовто-блакитне знамено. Його вирішили підняти на щоглі в центральному сквері міста біля пам’ятника Шевченку. В ніч з 19 на 20 липня 1991 року його тягачем місцевого військового училища вирвали «з м’ясом». Цей акт вандалізму теж ніхто не розслідував.

Жовто-блакитні знамена на будівлях владних установ та у сквері Шевченка замайоріли в Сумах «на постійній основі» лише після провалу ГКЧП та проголошення Незалежності України.

Владислав ЖМУРКОВ, Володимир ЧЕРНОВ.