Шляхи реформування державної політики у сфері фізичної культури і спорту обговорили під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Голова комітету Артур Палатний, зокрема, зазначив, що всі ресурси спрямовуються на підтримку нашої армії, яка протидіє зовнішньому агресору. В цих умовах скорочено фінансування всіх галузей, у тому числі і спортивної. Тому сьогодні насамперед треба говорити про виживання сфери фізичної культури і спорту, а вже потім будувати плани кардинальних змін. Парламентарій також наголосив, що під час реформування необхідно зберегти спортивні кадри, інфраструктуру — весь потенціал, який працює на фізичну культуру і спорт».

За його словами, не-припустимою є пропозиція про скорочення значної частини дитячо-юнацьких спортивних шкіл та створення на їх базі приватних клубів, які працюватимуть на чийсь прибуток. Це саме стосується й пропозиції про переведення спортивних товариств і шкіл на фінансування з місцевих бюджетів. Це нереально і дуже небезпечно.

Народний обранець звернув увагу присутніх на необхідність змінити пріоритети роботи наших дитячо-юнацьких спортивних шкіл. «Як свідчить досвід реформування європейського футболу, необхідно дати дитині вільно розвиватися у спорті без шаленої гонитви за результатами. Для нас головне — отримати здорову особистість, а перемоги на Олімпіадах та чемпіонатах світу обов’язково прийдуть», — зазначив народний обранець.

Крім того, Артур Палатний повідомив, що комітет звертався до Прем’єр-міністра з проханням, у порядку виключення, дати доручення розробити та затвердити Державну цільову соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2015—2019 роки. «Ми отримали відповідь від Міністерства молоді та спорту, що розроблення програми розглядатимуть після здійснення реформування цієї сфери. Але ж без такої програми фінансування спортивної сфери може впасти менше необхідного мінімуму і реформувати буде вже нічого», — сказав голова комітету.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Завідувач секретаріату Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Юрій Сорочик (праворуч) та головний консультант комітету Юрій Карман під час обговорення проекту закону України «Про запобігання корупції».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.