Тільки 28 відсотків батьків усвідомлюють необхідність регулярного проведення медичних профілактичних оглядів школярів. Змінити це вирішили у вітчизняному Міністерстві охорони здоров’я. Цими днями минає рік, відколи діють нові правила медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Щоб залучити мам і тат до «процесу формування здоров’я дитини» МОЗ наказав: щороку проводити медогляд школярів у лікувально-профілактичному закладі за місцем спостереження дитини. І обов’язково робити це тільки у присутності батьків.

Щоб полегшити життя мамам і татам, у міністерстві пішли назустріч. Тепер пройти медогляд можна будь-коли, але як мінімум раз на рік. Та, на жаль, хоч батьки і зобов’язані стежити за здоров’ям своїх дітей, усвідомлюють цю необхідність далеко не всі. 

— Знайти порозуміння з батьками — це дуже важлива складова, — переконаний Віталій Загородній, заступник начальника головного управління охорони здоров’я КМДА. — Було запроваджено спрощений механізм проходження огляду, спеціальні «дні школяра» тощо. І на сьогодні майже 80 % школярів цьогорічний медогляд уже пройшли.

Батьки ж «новації» медиків сприйняли двояко. Полтавчанка Людмила зізнається: думала, що обов’язкові медогляди взагалі скасували. «Якщо рік чи два тому нас поставили перед фактом: або довідка, або першого вересня до школи можете не приходити, то цього разу всі мовчать». За словами мами третьокласниці, проведення медоглядів у поліклініках — то зайве. «Нехай би лікарі оглядали всіх у школах. І тільки якщо щось запідозрять — повідомляли батькам».

Киянка ж Олена пригадує, що за часів її навчання так і було. Бригада лікарів на кілька днів «окуповувала» учительську і наче на конвеєрі вона з однокласниками проходила від одного «вузькопрофільного спеціаліста» до іншого.

— Для нас це більше було як забава, а не відповідальний процес. Усе зводилось до кількох банальних питань. Причому, наскільки пам’ятаю, відповідала на них я не завжди відверто. Розповісти про свої висипи на тілі, коли поряд сидять твої однокласники, ніхто не наважувався.

А тому, переконує киянка, обстежувати дітей потрібно тільки у медичних закладах і тільки у присутності мами. «Не розумію батьків, які говорять, що не мають часу на те, аби раз на рік із дитиною у поліклініку сходити. Так, це витрачений час, так, це зайвий клопіт. Але ж це — моя дитина. І її здоров’я, за великим рахунком, тільки для мене і родини важливе — для решти це просто галочка у статистичних звітах».

Статистика ж не тішить око: ще до завершення школи у дитини може розвинутись від двох до п’яти хвороб. Найчастіше у дітей констатують захворювання нервової системи та психіки, серцево-судинної системи і органів дихання. І з року в рік здоров’я школярів усе слабшає: порушується зір, слух і постава. Щоб мінімізувати розвиток хвороб у дітей, батьки, медики та освітяни мають стати мушкетерами — бути один за всіх і всі за одного.

Мал. Миколи КАПУСТИ.