Для десятка тисяч українців початок серпня асоціюється з приходом найголовнішого мисливського свята — відкриття полювання на пернату дичину. Цього року воно розпочалося 13 серпня. Щоправда, лише в 17 областях нашої країни. Мисливцям східних і південних регіонів доведеться зачекати. Основна причина — високий рівень пожежної небезпеки.
До цієї події вони готувалися цілий рік. Адже перната дичина — найзаповітніший трофей для будь-якого «стрільця». Кожен мисливець, який поважає себе, не пропустить цю подію. 73-річний Микола Донець і його син Юрій, що мешкають в Згурівському районі на Київщині, приїхали на місце полювання ще за добу.
— Треба у заростях затаїтися заздалегідь, — пояснює пан Микола. — Тоді птах не лякатиметься. Качок і лисок цього року набагато менше, аніж торік. Адже бажаючих постріляти щороку збільшується.
Упакувалися мисливці за повною програмою (рушниця, набої, набори для чищення, чохли, ножі, камуфляж, намет, гумовий човен). Все це коштує нині недешево — близько 10 000 гривень. Крім того, ціна відстрілочних карток для членів Українського товариства мисливців і рибалок — 230 грн. на сезон, а разової на один день — 50 грн. Однак перший постріл, чудова природа та спілкування з друзями варті цього.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.