Урядовці перші відчули на собі дію закону про люстрацію. «Відповідно до базової норми Закону «Про очищення влади» уряд загалом звільняє 39 службовців вищих категорій, з яких 19 осіб подали заяви про звільнення за власним бажанням, 20 осіб звільняються на підставі прямої норми закону — на підставі люстрації», — повідомив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк.

За його словами, звільнені посадовці — це керівники центральних органів виконавчої влади, перші заступники міністрів, заступники міністрів. Прем’єр також повідомив, що уряд вносить термінове подання до Президента про звільнення голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Кузьменка та 10 членів національних комісій.

Далі глава уряду розповів, як та коли проходитимуть люстраційну перевірку решта держслужбовців.

«У першому блоці під перевірку потрапляють Прем’єр-міністр, Перший віце-прем’єр-міністр, віце-прем’єр-міністри, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів, голова Національного банку, голова Центральної виборчої комісії, голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, голова Служби зовнішньої розвідки, голова Управління державної охорони, глава адміністрації Президента, керівник Державного управління справами, керівник секретаріату Кабінету Міністрів, урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики, члени всіх національних комісій, а також керівництво Міністерства оборони і Генерального штабу», — повідомив А. Яценюк.

Другий блок перевірки стосуватиметься керівників Мін’юсту, Міністерства внутрішніх справ, Державної фіскальної служби, Служби безпеки України, судової адміністрації, Генеральної прокуратури.

За оцінкою прем’єра, ці два блоки перевірятимуть з листопада 2014 року до лютого 2015 року.

Третій блок перевірок — з грудня 2014 року до грудня 2015 року -стосуватиметься близько 9 тисяч суддів, членів Вищої ради юстиції та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Також з березня по травень 2015 року перевірятимуть перших заступників та заступників міністрів, керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабміну, всіх перших заступників та заступників голови Нацбанку, голови СБУ, адміністрації Президента, керівників Держуправління справами, заступників у секретаріаті Кабміну, керівників районних, обласних прокуратур, військових прокуратур, органів внутрішніх справ.

З квітня 2015 року до червня 2016-го до комісій покличуть посадовців територіальних органів Мін’юсту, МВС, Державної фіскальної служби, всіх органів нижчого рівня СБУ, судової адміністрації, міжрайонних і районних прокуратур. У цей само період перевірятимуть посадових та службових осіб місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Останніми — з вересня 2015-го до грудня 2016 року — люстраційні процедури пройдуть посадові особи Збройних Сил та інших військових формувань.

«Уряд прийняв перші рішення про звільнення високопосадовців, які підпадають під дію Закону «Про очищення влади». Нам потрібна нова якість державної служби, нові люди — фахові, чесні, авторитетні. Хай заробляють авторитет і не мають тягаря корупційного минулого, яке притаманне державній службі, суддівському корпусу, органам міліції і прокуратури», — сказав А. Яценюк та припустив, що на першому етапі для заміни звільнених буде непросто знайти фахових людей, «але залишати так, як все було, неможливо. Законсервована ситуація — це шлях в нікуди. Повинні прийти нові люди, з новими силами, новим баченням, правильними цінностями, і повинні реалізовувати зміни і реформи в країні. Треба людям відкривати шлях», — підкреслив прем’єр.

Перейшовши до економічних питань, прем’єр звернувся до Антимонопольного комітету з дорученням «допомогти продавцям нафтопродуктів та імпортерам встановити справедливі й правильні ціни на нафту і нафтопродукти», оскільки впродовж останніх декількох тижнів світові ціни на нафту активно падають. «24 відсотки падіння цін на нафту на світових біржах — це для світу і для України хороша новина, а для Росії — не дуже хороша новина», — сказав він.

Глава уряду також повідомив, що за дев’ять місяців цього року порівняно з таким само періодом минулого споживання газу в Україні скоротилося на 16 відсотків. Крім того, закуповуючи газ не в Росії, а в європейських партнерів за ринковою ціною, Україні вже вдалося зекономити 500 мільйонів доларів. Тому в суперечці з «Газпромом» наша країна чекатиме на рішення Стокгольмського арбітражу, що не виключає можливості укладення тимчасової газової угоди. Причому днями «Нафтогаз України» подав ще один позов до «Газпрому» — про перегляд транзитного контракту.