У Дніпропетровській облдержадміністрації відбулася нарада з добору стратегічного партнера в сфері обігу із ТПВ.

Щорічно в регіоні утворюється близько 4 мільйонів кубометрів сміття, яке розміщають на смітниках. Тому тут почали впроваджувати систему управління відходами. Очікується, що вона дасть змогу на науковій основі розробити заходи із залучення інвестицій у цю сферу.

Орієнтиром для Дніпропетровщини є система управління відходами, прийнята в Європейському Союзі. Вона передбачає п’ять основних принципів. По-перше, використання відходів як вторинної сировини і джерела енергії, отриманої під час переробки. По-друге, це поєднання і суворий контроль усіх ланок у ланцюзі видалення відходів (збір, вивезення й утилізація). По-третє, екологічно коректне поховання сміття, що не використовується як вторинна сирова. По-четверте, зведення до мінімуму загрози здоров’ю населення й навколишньому середовищу під час видалення відходів. По-п’яте, впровадження принципу «забруднювач платить». Але це поки що перспектива.

Найближчим часом обласна влада планує почати будівництво трьох заводів із сортування та утилізації твердих побутових відходів. Два з них потужністю 500 і 200 тисяч тонн на рік працюватимуть у Дніпропетровську. Третій хочуть побудувати в Кривому Розі.

У нараді взяли участь кілька компаній, які презентували свої проекти у сфері поводження з відходами. Через якийсь час експерти вивчать представлені матеріали. А після цього, за словами заступника голови облдержадміністрації Геннадія Темника, буде обрано стратегічного партнера Дніпропетровської області в цій сфері.

Cміття теж можна збирати по-різному: контейнери в Серміоні (Італія) 

Фото автора.