У Києві на заповідному острові Муромець, де розташований парк «Дружби народів», планують реалізувати рекреаційний проект, заборонений законодавством.

Тривогу забили в Національному екологічному центрі України. Як пояснив «Голосу України» заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк, такого висновку вони дійшли після кількаразових заяв високопосадовців Київської міської державної адміністрації. Зокрема, під час обговорення Стратегії розвитку Києва до 2025 року про впровадження проекту заявив заступник начальника Головного управління економіки та інвестицій міськдержадміністрації Роман Качур. «Рекреаційний проект на острові Муромець для території в 700 гектарів потягне на мільйони», — цитує Р. Качура еколог. І далі пояснює, що 700 гектарів — це і є площа всього острова Муромець разом із парком «Дружби народів». Тому, кажучи про 700 гектарів острова, якими збираються привабити приватних інвесторів, столична влада пропонує віддати останнім об’єкти природно-заповідного фонду.

«На острові Муромець не можна впроваджувати жодних таких проектів, адже парк «Дружби народів» ще з 1994 року зарезервовано під створення об’єкта заповідного фонду. Також його планують включити в Національний природний парк «Голосіївський». Тому там не можна робити нічого, навіть «рекреаційних проектів». Екологи також підозрюють, що мільйонні «рекреаційні проекти» — це, найпевніше, банальна забудова.

А тому, за словами Олексія Василюка, вони мають намір усіляко перешкоджати цим планам. Зокрема, і з допомогою інформування тих самих потенційних інвесторів.

— Заявляючи про такі великі суми інвестицій, можна припустити, що це може бути іноземний капітал. А іноземці — законослухняні люди, тож, дізнавшись про незаконність оборудки, вони навряд чи підуть на такі кроки, каже Олексій Василюк.