На території Національного природного парку «Синевир» у Закарпатській області побудують вольєр, куди помістять усіх ведмедів, яких утримують нині при ресторанах і кафе. Про ці наміри повідомив міністр екології і природних ресурсів Микола Злочевський, пише «Комерсант Україна». За словами міністра, таких звірів нині налічується близько 80, а «побудований за європейською практикою вольєр» буде готовий до грудня цього року. «Скільки можна терпіти знущання над тваринами в ресторанах, де компанії, що нагулялися, змушують ведмедів пити горілку й веселяться при цьому?» — обурюється міністр.

У прес-службі Мін-
екології уточнили, що тварин із ресторанів, швидше за все, забиратимуть без згоди їхніх господарів: «Так, вони (ведмеді) належать приватним особам, але утримуються в неналежних умовах, тож цілком можна штрафувати власників і забирати тварин».
У Національному парку «Синевир» заявили, що вже готові прийняти тварин. Там під вольєр уже відведено 12 гектарів землі, виділено також кошти в розмірі 2 мільйонів 40 тисяч гривень із державного фонду охорони навколишнього середовища.
Екологи тим часом не підтримують пропозицію глави Мінекології й переконані, що відправляти тварин у парк марно. Як повідомив «Голосу України» директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, в тому, що тварини утримувалися в поганих умовах, багато в чому винна сама держава. Оскільки не було розроблено й законодавчо прийнято правила їхнього утримання. «Було б правильно не віддавати ведмедів у парк, а штрафувати їхніх власників, змушувати нормально годувати звірів, а не напувати їх горілкою. Ведмеді справді схильні до пияцтва (алкоголю). Отже, таких тварин потрібно лікувати, а в «Синевирі» немає ні зоологів, ні ветеринарів», — зауважив Володимир Борейко.
Вл. інф.
Фотоетюд Ксенії ЗАМОЖНОЇ.