Протягом чотирьох днів тривають масовані обстріли шахти «Комсомолець Донбасу» (Кіровське Донецької області). У понеділок увечері снаряди потрапили на територію вугільного підприємства, працівники були змушені ховатися в укриттях. Жертв немає, але артилерійський вогонь знищив результати відновних робіт, які тривали протягом останніх півтора місяця, повідомили в компанії «ДТЕК», до складу якої входить шахта. Загалом тут працюють майже чотири тисячі осіб.

Найбільше в Україні вугільне підприємство, опинившись у районі активних бойових дій, призупинило видобуток вугілля 27 липня. Весь цей час колектив підтримував виробки і займався відновленням шахти. Підприємство розташоване на території, яку контролює самопроголошена «ДНР».

— Снаряди летять з боку шахти «Донецької», селищ Гостра Могила, Широке і Сулинівка. Потрапляють до тих самих воронок, де нікого немає, а також по чітко пристрелених лініях електропередачі. Стріляють по ремонтних бригадах енергетиків ДТЕК. Люди ховаються в канавах. Робиться все, щоб співробітники боялися їхати на роботу, — розповів директор компанії із видобутку Олексій Смирнов.

За словами топ-менеджера, гірники дістаються на роботу, попри ризик, адже розуміють, що країні потрібне вугілля для роботи електростанцій. Обстріли посилилися, щойно шахтарі відкачали воду з горизонту 628 метрів і підняли на-гора перші 300 тонн палива. За кілька днів могла запрацювати друга видобувна лава, а до кінця року — п’ять лав.

— Півтора місяця під кулями, обстрілами, люди працювали змінами по 12 годин на добу, щоб шахта почала давати вугілля. Шостого жовтня від обстрілу загинув робітник, ще один — поранений. Гірники зробили все можливе й неможливе, виконали унікальні інженерні рішення — все, щоб повернути шахту до життя. Нові пошкодження звели цю роботу нанівець. Іде затоплення на глибинах 600—800 метрів і нижче, — каже директор із видобутку.

У неділю внаслідок обстрілу пошкоджено останню високовольтну лінію, яка забезпечує електропостачання шахти. Підприємство було повністю знеструмлено, насоси й вентиляція не працювали. На момент відключення електрики під землею перебували 52 гірники із чергової бригади. Людей підняли на поверхню, застосувавши дизель-генератор, придбаний для екстрених випадків.

Шахта видобуває паливо для Криворізької і Придніпровської ТЕС. Той факт, що вугілля призначене для українських станцій, викликає незадоволення у бойовиків. У ДТЕК кажуть, що відсутність вугілля та електроенергії позначиться на споживачах південних і східних регіонів.

Донецька область.