На порядку денному восьмої сесії Одеської міської ради був розгляд понад 300 питань. Більшість із них мало, швидше, формальний, ніж важливий для міста характер — про перейменування назв установ, про ліквідацію комунальних підприємств. Але були й такі питання, на вирішення і обговорення яких одесити чекають роками. Йдеться про так звану «зелену тему».

 

Біля моря знищили цілий гай

Городяни були шоковані звісткою про те, що за пропозицією депутата-регіонала (у недавньому минулому активного члена Народної партії) Олексія Косьмина голосування питань порядку денного має відбуватися без їхнього обговорення. Парадоксально? Ні, така практика, на жаль, стає нормою діяльності нинішнього складу міськради, більшість в якій становить фракція Партії регіонів. З такою ініціативою на квітневій сесії виступив міський голова Олексій Костусєв. Свою пропозицію він мотивував тим, що депутати поспішають роз’їхатися на травневі канікули й засідання необхідно провести в прискореному темпі.

Нині ж депутати-регіонали провалили проект «чужого» рішення про введення мораторію на будівництво в парках і скверах міста до визначення меж зелених зон. Не підтримали вони й пропозицію повернути одеським морським схилам — від парку імені Шевченка до 16-ї станції Великого Фонтана — статус парку під назвою «Ювілейний».

Пам’ятаєте рядок з одеської пісні — «Спят Фонтаны, занавешены фруктовыми садами»? Сьогодні ці слова, скоріше, ностальгія за колишньою зеленою Одесою, ніж реальне відображення дня нинішнього. Зникла привабливість садів Фонтана — там і сям виросли особняки — виклик суспільній думці. Ну а дерева в Одесі почали зникати з фантастичною швидкістю — немов екологічна чума прокотилася й продовжує котитися Одесою.

На карті міста місць, де зяють рвані зелені рани, набагато більше, ніж зелених плям. На 16-й станції Великого Фонтана зрубано понад 40 дерев, ще 430 готуються до знищення, на 7-й станції Чорноморської дороги вирубано тополі, на вулиці Макаренка зникло більш як 50 дерев, вирубують насадження й у селищі Нафтовиків. На 12-й станції Великого Фонтана біля моря знищено цілий гай. Моторошний список зелених насаджень, що зникають на наших очах, можна продовжувати.

ФАКТ

В історичній частині міста 40 відсотків дерев перебувають в аварійному стані. 90 відсотків потребують підрізування й формування крони.

Хто винен у тому, що Одеса з міста-саду перетворюється на місто з асфальту і бетону? Власники особняків, вілл, палаців, залізобетонних монстрів? Міська влада? Районні адміністрації? Депутати міської ради? Чи самі одесити, які мовчки спостерігають за тим, як знищується зелений ландшафт.

Дерева помирають мовчки

За норми в 21 квадратний метр зелених насаджень на людину в Одесі припадає на одного мешканця лише 14. Для порівняння: у Києві — 24 квадратні метри, Миколаєві — 22, Донецьку — 19 квадратних метрів.

На території міста розташовано шість пам’ятків садово-паркового мистецтва, межі яких досі не винесено в натуру. Одеса — єдиний в Україні обласний центр, де до сьогодні відсутні технічні паспорти за результатами інвентаризації дерев. До цієї інвентаризації в Одесі ще й не бралися. І розпочнуть не скоро, упевнені одесити. Адже в міських парках ще залишилося досить багато місць, щоб побудувати, знищивши вікові дерева, черговий особняк, ресторан, хатинку. Приклади? Будь ласка — ресторан «Червоний лобстер» у парку Шевченка, житлові будинки в парку Перемоги.

Депутати міськради минулого скликання створили комісію з інвентаризації парків, лісопарків, скверів. Робочу групу очолив депутат Олексій Гончаренко, син нинішнього градоначальника Олексія Костусєва. З лютого по квітень 2008 року робоча група досліджувала всі зелені масиви міста. З’ясувалося, що в обласному центрі 13 парків і 82 сквери. Забудувати ці території стало складніше. Зокрема, заборонено будівництво на Генуезькій, 20, у сквері Жанни Лябурб, Дерибасівській, 1, Французькому бульварі, 12, сквері генерала Ратова. А ось адреса, яка не дає спокою нинішнім товстосумам — йдеться про земельну ділянку в три гектари, де розташовано Гідрометеорологічний центр Чорного та Азовського морів.

Санаторії, будинки відпочинку, пансіонати в Одесі вже практично знищено. На очах у всього міста. Сьогодні методично знищується зелена зона, знищується майбутнє. Чи можна зупинити екологічне безумство? Можна. І зробити це ще не пізно.

Нинішня міська влада з перших своїх днів обіцяла одеситам прозорість і ясність у своїх діях. Шкода, що обіцяне зникає щораз, коли мова заходить про будівельні проекти, про те, що хвилює городян — вільний прохід до моря, про пляжі, про чистоту морської води, про вирубування дерев. Одесити повинні брати участь в обговореннях проектів забудови прибережної зони, мати право знати, якими критеріями керується влада, віддаючи накази на знищення дерев.

То чому ж не реалізуються абсолютно конкретні, точні з наукової точки зору підсумки роботи робочої групи? 

На знімку: на фоні вічнозеленої Одеси, на місці березового гаю на проспекті Гагаріна, сьогодні височіє будівля акціонерного комерційного банку. 

Одеса.

Мал. Миколи КАПУСТИ.