Літнє дозвілля в місті кожен коротає по-своєму. Хто — на Дніпрі, хто — біля фонтана в парку, хто — під вентилятором удома. Киянка Надія М. проводить його в поліклініці разом із маленькою донькою Оленкою. Дівчинка здорова. Але змушена в таку спеку їздити з мамою «як на роботу» до медзакладу, щоб оформити всі необхідні документи для дитсадка. У вересні Надія виходить на роботу, а дворічну доню віддає в ясла.

— Потрапити до потрібного лікаря влітку — велика проблема. По-перше, пора відпусток. По-друге, деяких фахівців вузького профілю у нашій поліклініці немає. На прийом до ортопеда, наприклад, треба записуватися в іншій дитячій установі, — скаржиться Надія. — До того ж у дитсадку нам сказали, що без усіх обов’язкових щеплень не приймуть. Ми чесно проводили вакцинацію дитині — відмову не писали. Але третього щеплення АКДС досі не зробили. У поліклініці немає вакцини. Телефоную туди щотижня. Кажуть, її повинні отримати в серпні. Не знаю, чи встигнемо до вересня? Ми ж не одні такі...

У подібній ситуації заручників обов’язкової вакцинації, що «з технічних причин» не проводять зараз дитячі медзаклади, опинилися маленькі українці та їхні батьки по всій країні. Кому — в ясла, кому — в перший клас — скрізь вимагають аркуш імунопрофілактики. Щоправда, у комерційних клініках можна зробити щеплення дитині в будь-який час. Ліки для цього там, чомусь, є.

«Голос України» звернувся до кількох приватних медичних центрів, що працюють у столиці, і з’ясував: проблем з вакцинами в них немає. Аби тільки клієнти були платоспроможні.

Скрізь пропонують зробити щеплення дитині від коклюшу, дифтерії, правця «плюс» поліомієліту, гепатиту В та гемофільної палички вакциною «Інфанрикс Гегса» бельгійського виробництва. От лишень ця медична послуга в різних клініках відрізняється ціною. Так, у медцентрі «М» вона коштує 770 гривень. У клініці «Б» — вже 850 грн., але разом з консультацією лікаря. А на сайті іншого центру — «Д», що працює в сфері медичного сервісу, у прайс-аркуші цін на послуги ін’єкція бельгійською багатокомпонентною вакциною коштує 720 грн. Але маніпуляцію проводять тільки після консультації профільного фахівця. А прийом в алерголога-імунолога, згідно з прайсом, оцінюється мінімум в 400 гривень.

Надії такі послуги не по кишені. Жінка сподівається, що протягом місяця до районної поліклініки все-таки надійдуть необхідні вакцини і її дитині безкоштовно зроблять імунопрофілактику.