Ранкове засідання 14 жовтня

Пленарне засідання парламенту сьомого скликання було плідним, результативним і тривало у дуже швидкому темпі. За один день депутатам вдалося ухвалити документи, які роками не могли пройти через Верховну Раду, і забити гвіздки у труну з корупцією у країні.

Відкриваючи ранкове пленарне засідання, Голова Верховної Ради привітав співвітчизників зі Святом Покрови Пресвятої Богородиці. «Свято Покрови дуже важливе для українського народу. Як свою заступницю її шанували українські козаки, наше українське військо», — сказав Олександр Турчинов. Він повідомив, що у понеділок під час спілкування з Президентом України керівники депутатських груп і фракцій запропонували оголосити 14 жовтня Днем українського війська. «Це свято українського духу та не-зламності волі до свободи та незалежності, — наголосив Олександр Турчинов. — Нехай Покров Пресвятої Богородиці оберігає всіх нас і головне — нашу Україну!»

 На знімках: під час засідання.

Глава парламенту зазначив, що до приведення до присяги нового складу Верховної Ради парламент нинішньої каденції працюватиме у комітетах і округах. А в разі потреби Голова Верховної Ради скликатиме пленарні засідання.

О 10.30 до Верховної Ради прибув Президент України Петро Порошенко і за його поданням парламент звільнив Валерія Гелетея з посади міністра оборони та призначив новим керівником оборонного відомства Степана Полторака. Перед голосуванням виступив Президент України Петро Порошенко. Він наголосив, що сьогоднішнє релігійне свято Покрови завжди було дуже великим святом в Україні, особливо для козаків. І нині йому судилося стати новим державним святом — Днем захисника України. Глава держави повідомив, що підписав відповідний указ. І, як і обіцяв на День Незалежності, 23 лютого, день Збройних Сил іншої держави, більше не відзначатимуть в Україні.

Петро Порошенко подякував Валерію Гелетею за самовіддану службу і звернувся до депутатів із пропозицією підтримати кандидатуру Степана Полторака на посаду міністра оборони. «Реклами ця людина не потребує», — так представив Полторака глава держави. Президент відзначив, що це людина з високим авторитетом, у тому числі й серед учасників АТО, з великим бойовим досвідом і стратегічним баченням реформування оборонного сектору. Фахівець, який фактично з нуля створив Національну гвардію України. 

«Лише сильна армія є гарантом миру», — наголосив Петро Порошенко, зауваживши, що Міноборони без голови не може залишатися жодного дня. «Армія несе головну відповідальність у захисті країни у ці складні часи», — додав він, підкресливши, що потрібно вдосконалювати прийоми сучасного ведення війни. 

Порошенко також звернувся до учасників виборчої кампанії винести критику армії за межі виборчої кампанії. Глава держави зауважив, що у ширшому сенсі питанням обороноздатності є і ухвалення у цілому антикорупційних законів, на що він особливо розраховує.

«Корупція є не меншим нашим ворогом, аніж терористи, бойовики чи найманці, — сказав Петро Порошенко. — І щоб її мінімізувати, також потрібна високоточна зброя».

Саме тому, зазначив глава держави, до парламенту було внесено пакет антикорупційних законів, які підготовлено до другого читання разом урядом, адміністрацією Президента і народними депутатами. Президент запевнив, що негайно підпише ці закони після їх ухвалення, і це буде свідченням того, що Україна розпочала імплементацію Угоди про асоціацію з ЄС.

Глава держави також наголосив на необхідності прийняття закону про прокуратуру. Він закликав парламент продемонструвати політичну волю і дати поштовх, щоб позбавити прокуратуру права загального нагляду.

Відповідно до п.12 частини першої ст. 85 Конституції України Верховна Рада підтримала постанову про звільнення Валерія Гелетея з посади міністра оборони відповідно до поданої ним заяви. За таке рішення проголосували 293 депутати. За постанову, внесену Президентом України, про призначення Степана Полторака міністром оборони України, проголосували 245 депутатів. Новопризначений міністр склав присягу з трибуни Верховної Ради.

Виступаючи перед депутатами, Степан Полторак запевнив, що у своїй роботі опиратиметься на професіоналів і патріотів України.

Затим парламент конституційною більшістю ухвалив у цілому закон про прокуратуру. Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін поінформував, що до законопроекту в другому читанні було внесено 905 пропозицій від народних депутатів, із них 301 пропозицію враховано. Законопроект сприятиме тому, щоб українська прокуратура перетворилася на прокуратуру європейського зразка, зазначив Кожем’якін. Прокуратура позбавляється невластивих повноважень, зокрема, функції загального нагляду. За прийняття закону в цілому проголосували 316 депутатів. Закон ухвалено в редакції Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Потім парламент перейшов до розгляду в другому читанні пакета антикорупційних законопроектів. Голова Комітету з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Віктор Чумак повідомив, що до проекту закону «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014—2017 роки», мабуть, чи не вперше за останній час від депутатів не надійшло жодної поправки. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що антикорупційна стратегія є рамковим законопроектом задля подолання корупції. Вона започатковує процедуру моніторингу життя державних службовців вищої категорії, прокурорів, суддів та інших посадових осіб державної влади, які можуть використовувати службове становище для власного збагачення. З прийняттям цих законів в Україні буде запроваджено процедуру електронного декларування всіх доходів і витрат державного службовця, моніторинг поданих декларацій, розкриття всієї інформації щодо права власності на об’єкти нерухомого майна та власників компаній. За прийняття закону проголосували 284 депутати. 

У цілому також було прийнято й усі інші закони з антикорупційного пакета: «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів», «Про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції», який передбачає створення Антикорупційного бюро, «Про запобігання корупції».

Після результативного голосування за антикорупційний пакет Президент Петро Порошенко подякував депутатам за ефективну роботу. «Ми зробили рішучий крок із посилення боротьби з корупцією, — заявив Порошенко. — Ракова пухлина роз’їдає всю країну». Глава держави висловив сподівання, що призначення керівника Антикорупційного бюро відбудеться за абсолютно прозорою процедурою, за погодженням із громадськими організаціями, і ми зможемо зробити рішучі кроки для подолання корупції в Україні.

Депутати також проголосували в цілому за прийняття Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян). 

Закликаючи народних депутатів проголосувати за цей законопроект, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов наголосив на необхідності його прийняття для забезпечення «чесних та прозорих виборів».

З кількох спроб депутати так і не включили до порядку денного проект закону про визнання ОУН-УПА воюючою стороною у Другій світовій війні, на чому наполягала фракції «Свобода». У цей час під стінами парламенту розпочався «другий фронт». Невідомі у масках і балаклавах намагалися взяти штурмом будівлю парламенту. У хід пішли запальні суміші, бити, кийки. У парламенті було чути вибухи, розбито декілька шибок у кулуарах.

Правоохоронці у декілька рядів стримували наступ радикалів і загасили займання. Мітингувальники тримали в руках прапори «Свободи» та «Правого сектору». Після перерви у сесійній залі кворуму вже не було, і Голова Верховної Ради Олександр Турчинов закрив пленарне засідання.

Після закриття пленарного засідання сутички під парламентом вщухли, однак правоохоронці у декілька рядів залишилися обороняти будівлю парламенту. Під час сутичок декілька осіб зазнали поранення. «Свобода» та «Правий сектор», які мітингували під Верховною Радою, заперечили свою причетність до провокацій.

Цитата

Президент України Петро ПОРОШЕНКО:

 

— Шлях боротьби з корупцією не буде коротким і не буде простим. Але ми його здолаємо, бо іншого не дано.

 

Цитата 

Міністр оборони Степан ПОЛТОРАК:

 

 

— Україна потребує миру, гарантом якого можуть бути тільки сучасні, добре підготовлені, мобільні й оснащені Збройні Сили.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:

 

— Раніше влада займалась фальшуванням виборів, а тепер влада вводить кримінальну відповідальність за фальшування виборів. Це принципові відмінності, які відбулися в нашій країні.

Дослівно

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:

 

— Тепер кожен чиновник буде як на долоні. Всі рахунки, вся власність, всі компанії будуть розкриті, а ті, хто живе поза законом, будуть притягнуті до відповідальності.

 

Під час засідання парламенту.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.