Уже найближчими днями в Азовському морі заплановано початок промислу хамси, який триватиме до лютого. Сотні рибальських траулерів відправляться в море, спочатку в Азовське, де риба за літо нагуляла жирок, потім у Керченську протоку й Чорне море.

Нині в Криму й Севастополі налічується 100 рибальських підприємств, які здійснюють промисловий вилов в Азово-Чорноморському басейні і внутрішніх водоймах. Торік рибальські підприємства використовували 43 одиниці середнього флоту, понад 300 одиниць маломірного флоту.

Це все, як кажуть, прелюдія. Головне те, на яких правових підставах кримські рибалки виловлюватимуть азовську хамсу? Раніше це регламентувалося спеціальними договірними відносинами між Україною й Росією, рибу виловлювали майже в рівних обсягах, щоб не зашкодити морському біорізноманіттю. Нині, і це очевидно, Росія ігнорує всі домовленості. Виходить, що ту саму хамсу виловлюватимуть лише російські рибалки? А як на це реагуватиме морська охорона Прикордонних військ України, кораблі якої, навесні залишивши Керч, пришвартувалися в Генічеську, в Азовському морі. Самими деклараціями про порушення кордону й правил вилову не минеться, очевидно, потрібні домовленості на більш високому рівні або ж жорстка протидія.

А тим часом, за оцінками екологів, на сьогодні рибні ресурси Азовського моря виснажені й майже знищені. З 40 промислових видів риб тут для повноцінного вилову залишилося три, решту виловлюють у мізерних кількостях. Кримські вчені говорять про аномальне останнім часом поводження хамси, яка нерівномірно йде з Азовського в Чорне море. Якщо раніше риба масово залишала Азов і через Керченську протоку йшла в Чорне море, вбік узбережжя Кавказу, то тепер вона залишає Азовське море невеликими партіями.

Як повідомив кореспонденту «Голосу України» заступник директора Інституту біології південних морів Олександр Болтачев, це називається нестійким промислом. Якщо раніше вилови в Керченській протоці становили до 100 тонн, то нині цього немає. За його словами, ця аномалія спостерігається другий рік поспіль, однак чому це відбувається, вчені сказати не можуть, тому що немає цілісної системи пошукової розвідки. «Раніше були задіяні десятки суден, які відстежували міграцію риби, аналізували ікру, мальків тощо, а зараз цього немає. Наукові спостерігачі, які посилаються на дані промислових суден, усього охопити не можуть, тому точно сказати, чому це відбувається, ніхто не може», — каже О. Болтачев.

Тому виникає запитання: у чиї сіті пливе українська хамса?

Крим.