У Снятинському районі по-особливому відзначають річницю з дня народження Марка Черемшини. Це — урочистості в музеї письменника в місті Снятині, де він жив, вів громадську й літературну діяльність, а також, як доктор права — адвокатську.

У будинку завдяки директорові музею Руслані Киреєвій збережено дух старовини: того дня у вітальні навіть лунали звуки родинного фортепіано, на якому колись грала дружина Черемшини — Наталія Семанюк.

Премію імені Марка Черемшини 1999 року заснував Володимир Карий, голова творчого клубу, що носить ім’я письменника-земляка. Цьогоріч нагороди удостоїлася літераторка, викладач Снятинського технікуму Марія Стрипчук-Палійчук, уродженець села Белелуї, журналіст, краєзнавець Василь Марусик, заслужений художник України Ярослав Заяць і жіночий вокальний ансамбль «Вишиванка» Заболотівської дитячої музичної школи.

Як завжди, на урочистостях була представниця гуцульських Кобак — батьківщини Марка Черемшини — Марія Равмер, яка детально дослідила творчий спадок письменника та опікується музеєм-садибою. А мешканка села Олеше, вірменка Зіта Мурадова виконала вірменські та українські романси.

 

Івано-Франківська область.

На знімку: директор музею Руслана Киреєва з лауреатами премії імені Марка Черемшини — ансамблем «Вишиванка».

Фото автора.