Російський імператор Павло Перший, який ніколи не був у Криму, удостоївся персональної пам’ятної дошки у Феодосії. Її встановили на будинку місцевого міськвиконкому. А приурочили це до 260-річчя від дня народження царя і на подяку за те, що він 1798 року надав статус порто-франко Феодосійській гавані терміном на 30 років. До речі, ця пільга проіснувала лише трохи більше року.

Тодішня Феодосія не могла забезпечити ніяких доходів, оскільки після того, як генуезці пішли, колишня слава цього міста як торгового центру і чорноморського порту була втрачена.

Примітний і той факт, що Павло активно перейменовував багато міст у Криму та Причорномор’ї, які називала його мати Катерина на грецький зразок. При ньому Євпаторія перетворилася на Козлов, а Феодосія дістала колишню назву Кафа.

Тож славити імператора, власне, і ні за що. Водночас у міністерстві культури Криму кажуть, що рекомендують місцевим органам влади почати відновлення колишніх назв вулиць і увічнювати пам’ять російських царів. Приміром, у Сімферополі низці вулиць у центрі міста повернули колишні назви: Долгоруковська, Єкатерининська, Олександро-Невська тощо.