3 червня в селі Переспа Рожищенського району урочисто відкрито меморіальну дошку на честь земляка, повного Геогіївського кавалера Корнія Назарчука. Цього ж дня в Переспі в старому млині відкрито музей Першої світової війни. Тут — зброя, солдатська амуніція, фотографії, речі фронтового побуту. Окрема експозиція присвячена Корнію Назарчуку, що дожив до1980-х років.
 Переспу не випадково обрали для розміщення цієї експозиції. Село кілька років було прифронтовим. У сусідніх Свидниках Ковельського району торік з ініціативи місцевої влади відреставрували пам'ятник на братській могилі австрійських і німецьких воїнів, що загинули на Волині в 1916—1918 роках. 
Завдяки пошукам краєзнавців сьогодні повертаються з небуття старі військові некрополі тих часів, стають відомими досі незнані факти тієї великої битви, яку історики порівнюють із Сталінградською битвою. Сотні тисяч воїнів різних армій поклали свої голови на Волинській землі. Сприятиме пошуку й міжнародна наукова конференція "Пам'ять про минуле — дорога в майбутнє". 
Організаторами заходів з відзначення 95-річчя Брусиловського прориву є Рожищенська райдержадміністрація і Переспівська сільська рада, а також громадська організація "Російський культурний центр імені В.С. Черномирдіна" та Посольство Росії в Україні. 
Волинськими подіями 1916—1918 років зацікавилися у Фінляндії. Адже на Волині в ті роки воював майбутній президент цієї країни, а тоді генерал російської армії Карл Густав Еміль Маннергейм. З тогочасною Волинню пов'язана доля майбутніх білих генералів Денікіна, Каледіна, Краснова, а також героя-комдива 25-ї  дивізії  Чапаєва. Василь Іванович, був тут поранений. Майбутній президент Академії наук СРСР Сергій Вавілов керував у жовтні 1916 року в Луцьку радіодивізіоном. 
 
Волинська область. 
Фото з архіву автора.
Пам'ятна дошка нагадує, що тут стоятиме пам'ятник повному Георгіївському кавалеру Корнію Назарчуку. 
Музей Першої світової війни розмістився у вітряному млині.