Кабінет Міністрів очікує на публікацію закону про люстрацію та готується до реалізації його положень. Про це під час учорашнього засідання уряду заявив прем’єр Арсеній Яценюк.

Прем’єр повідомив, що під час засідання Кабінету Міністрів буде затверджено порядок перевірки чиновників. «На засіданні уряду ми приймемо рішення про порядок проведення перевірок. Уряд приступає до виконання закону про очищення влади. Нова якість системи державного управління, звільнення всіх тих, які корумповані, і всіх тих, які персонально винні в тих бідах, які ми сьогодні маємо в країні. Вони творили, а нам розхльобувати. Ну нічого, у нас вистачить і сил, і засобів, і розуму, і впевненості для того, щоб пройти ці складні випробування і сформувати нову якість влади», — сказав А. Яценюк.

Глава уряду також зазначив: законом про люстрацію в Україні запроваджується новий порядок призначення на керівні посади. «Згідно з цим законом, у країні повинно відбутися повне очищення всієї вертикалі влади, починаючи з виконавчої влади, правоохоронної системи, СБУ, прокуратури й судів і закінчуючи тим, що зараз у країні запроваджується новий порядок призначення на керівні посади, особлива процедура перевірки майнового стану та всіх даних біографії, хто, де і як працював. Я вважаю, що це один із ключових законів для України, тому що якість і некорумпованість державної влади є запорукою проведення змін і реформ в Україні», — підкреслив прем’єр.

Як тільки закон про очищення влади буде опубліковано та він набере чинності, уряд одразу ж ухвалить низку кадрових рішень. Щоправда, чимало чиновників вирішили не чекати, поки їх люструють, і самі подають заяви на звільнення. «Зараз у мене вже цілий стос заяв про звільнення», — зауважив А. Яценюк.

Під час засідання глава уряду доручив Міністерству юстиції утворити департамент з питань виконання закону про очищення влади, а Державній фіскальній службі — створити департамент з моніторингу та перевірки декларацій високопосадовців.

Міністр юстиції Павло Петренко поінформував, що після набрання законом про люстрацію чинності керівних чиновників часів Президента Віктора Януковича має бути звільнено з посад впродовж 10 днів. «Закон визначає, що особи, які обіймали керівні посади під час президентства Януковича і перебували на цих посадах протягом року, повинні бути звільнені з обійманих посад протягом 10 днів після набрання цим законом чинності», — сказав міністр. Під люстрацію також потраплять правоохоронці, судді, прокурори, які здійснювали незаконні затримання та виносили неправосудні рішення, ті, хто підтримував сепаратистів і терористів.

За словами П. Петренка, при Міністерстві юстиції буде створено спеціальний орган, який контролюватиме призначення на керівні посади. Міністр зазначив, що під дію закону про люстрацію потраплять такі діячі, як екс-глава адміністрації Президента Януковича Сергій Льовочкін, екс-секретар РНБО Сергій Клюєв, екс-віце-прем’єр Олександр Вілкул, екс-міністр енергетики Юрій Бойко, а от рядовим держслужбовцям боятися люстрації не варто.

Загалом міністр юстиції прогнозує, що процес люстрації триватиме 2—3 роки. Саме стільки часу потрібно, щоб провести повну перевірку всього держапарату, починаючи від центральних органів влади і завершуючи обласним та районним рівнем.