Зареєстрована в Маріуполі форма холери є не смертельною, заявив головний санітарний лікар України Сергій Риженко. Хвороба протікає без ускладнень, і постраждалі в стабільному стані. Водночас, за словами головного санітарного лікаря Маріуполя Георгія Гусакова, всі четверо хворих контактували з морськими бичками, виловленими в районі міста.
«Під час епідеміологічних опитувань хворих з’ясовується, що скрізь фігурують бички. Хтось їх ловив, хтось обробляв, хтось смажив, комусь принесли, але скрізь вони присутні», — зазначив лікар.
Зараз найголовніше — знайти джерело зараження, тоді протиепідеміологічні заходи будуть ефективнішими, наголосив головний санітарний лікар Маріуполя в ефірі «5 каналу». Крім того, буде проведено повторне хлорування питної води в міських мережах.
Однак завідувач кафедри дитячих інфекцій Національного медичного університету ім. Богомольця Сергій Крамарєв заявив, що риба сама по собі не хворіє на холеру і не є носієм холерного вібріона, а бере його з води. «Тому холерний вібріон перебуває в морській воді», — зазначив він. Також Сергій Крамарєв упевнений, що Україні не загрожує епідемія холери, бо шлях поширення холерного вібріона в Маріуполі є, швидше за все, харчовим.
«Пандемії виникають, коли є водний шлях поширення, тобто масове поширення. Якщо говорити про Маріуполь, то, найімовірніше, — це харчовий шлях поширення, що обмежується поодинокими випадками, може, до десятка», — розповів фахівець. Крамарєв зауважив, що в місті зафіксований холерний вібріон Ель-Тор, який є безпечнішим за класичний вид. Але, за його словами, він також може призвести до сумних наслідків, якщо вчасно не буде надано кваліфіковану медичну допомогу.
Вл. інф.
На знімку: 90-річна мешканка Маріуполя, яка захворіла на холеру, в інфекційному відділенні міськлікарні №4.