Нині в українських газових сховищах — 16,7 мільярда кубометрів газу, але щоб пройти зиму, Україні необхідно додатково придбати майже п’ять мільярдів кубометрів. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

До того ж глава уряду нагадав, що з 1 жовтня в Україну поставки природного газу розпочала норвезька компанія «Statoіl», контракт з якою уклав «Нафтогаз України». Та оскільки норвезькими поставками компенсувати необхідні п’ять мільярдів кубометрів газу не вдасться, то А. Яценюк бачить два варіанти розв’язання цієї проблеми.

«Перший варіант — ми разом із Євросоюзом проводимо спільну енергетичну політику з тією метою, щоб підписати тимчасову угоду на постачання природного газу до того моменту, доки Стокгольмський арбітражний суд остаточно не вирішить спір між «Нафтогазом» і «Газпромом». Другий варіант: якщо така угода не буде досягнута в рамках тристороннього формату, де Україна і Євросоюз мають спільну позицію і третя сторона — це Російська Федерація, то Україна звернулася до суду з тією метою, щоб отримати тимчасове рішення, яке б установило, відповідно, ціну та умови постачання такого природного газу до моменту винесення остаточного вердикту Стокгольмським судом», — сказав А. Яценюк.

Також прем’єр прокоментував ситуацію із запровадженням лімітів та обмежень споживання природного газу в хімічній промисловості. За його словами, в цій ситуації НАК «Нафтогаз України» надає дозвіл будь-яким компаніям укласти угоди на придбання природного газу і забезпечить транспортування цього природного газу по імпортних поставках будь-яким суб’єктам підприємницької діяльності, в тому числі й хімічним компаніям. Зокрема, нині делегація Одеського припортового заводу, в якого є контракт з угорцями на постачання газу, веде переговори про відновлення поставок. «Ми сподіваємося, що наші західні партнери відновлять постачання газу для хімічних об’єктів, в тому числі для припортового заводу».

Тому, щоб технологічно не зірвати виробництво, «Нафтогаз» підтримає Одеський припортовий у тому разі, якщо ми в подальшому отримаємо компенсацію обсягів газу, які поставили на хімічні заводи», — зазначив А. Яценюк та додав: «Якщо вибір стоятиме між тим, обігріти країну чи забезпечити додаткові обсяги виробництва на хімічних заводах, то я можу чітко заявити: вибір за одним — обігріти країну».

Продовжуючи тему підготовки до опалювального сезону, прем’єр повідомив, що уряд розпочав безпрецедентне погашення боргів за спожиті енергоносії по всій території України. «7,3 мільярда гривень держбюджет виділяє місцевим бюджетам на погашення їхньої заборгованості за житлово-комунальні послуги. Із сьогоднішнього дня ми погашаємо боргові зобов’язання міст, районів, сіл за житлово-комунальні послуги, в тому числі й за природний газ. Треба готуватись до опалювального сезону», — наголосив він. Тож якщо протягом трьох днів спостерігатиметься зниження температури, органи місцевого самоврядування мають прийняти рішення про початок опалювального сезону.

Глава уряду поінформував, що в понеділок, 13 жовтня, відбудеться спільне засідання Міністерства охорони здоров’я та Антимонопольного комітету щодо тендерних закупівель лікарських засобів. «Прошу в понеділок, публічно, при ЗМІ, провести засідання Міністерства охорони здоров’я разом з Антимонопольним комітетом і розглянути всі скарги по закупівлях. Нехай народ України знає, чому не закуповувались, хто винен та які підстави», — заявив глава уряду. А. Яценюк також зазначив, що звертатиметься до Верховної Ради з проханням ухвалити закон про вакцини, оскільки потрібно забезпечити термінову вакцинацію українців.