Точка кипіння кримських татар стосовно дій кримської влади, схоже, перейшла свій Рубікон. Тільки з початку анексії Росією півострова зникло 18 представників цього народу. Одного з них, Решата Аметова, було знайдено по-звірячому замученим навесні цього року. 
Тепер у Євпаторії виявлений мертвим 25-річній Едем Асанов. Асанов зник 29 вересня, коли вирушив до Євпаторії. 6 жовтня його тіло знайшли в одному з євпаторійських санаторіїв. За наявною інформацією, Асанова російське слідство пов’язувало зі справою українського режисера Олега Сенцова, якого затримали в Криму та утримують у московській в’язниці.
Нещодавно у кримському місті Білогірськ пропали двоє кримських татар. Їх просто заштовхали до мікроавтобуса і відвезли в невідомому напрямку. 
Рефат Чубаров вважає, що репресії російської влади стосовно кримських татар перейшли в жорсткішу фазу. Це стосується і обшуків у домівках активістів кримськотатарського меджлісу, і накладеного арешту на майно, а також відкритого викрадення та навіть смертельних випадків. А пряме звинувачення він спрямовує саме до кремлівської влади. У своєму коментарі для ЗМІ Чубаров відверто каже, що «в Криму й муха не перелетить із місця на місце без згоди Москви». 
На його думку, терпіння суспільства не може бути нескінченним. Особливо, коли влада загрожує самому життю людей.