Чорнобильська катастрофа вплинула і все ще продовжує негативно впливати на здоров’я українців. Про це в інтерв’ю «Голосу України» заявила голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.
Так, у структурі хронічної патології переважають серцево-судинні захворювання, хвороби нервової, ендокринної системи й органів травлення. А серед усіх форм злоякісних новоутворень найбільшим було зростання захворюваності на рак щитовидної залози — в 5,6 разу і рак молочної залози у жінок — в 1,5 разу.
Крім того, за її словами, за минулі 25 років з моменту аварії захворюваність маленьких громадян України зросла в 2,5 разу. Особливо швидкими темпами зростає кількість кістково-м’язових, серцево-судинних, ендокринних та дерматологічних захворювань, а також хвороб органів травлення. Саме хворих із цією патологією нам уже багато років допомагає лікувати й оздоровлювати Куба.
   До речі
Острів Свободи був і залишається єдиною у світі країною, де турбота про здоров’я «чорнобильських» дітей поставлена на державний рівень. Там не тільки оздоровлюють, а й успішно — безплатно! — лікують. Скажімо, патологію шкіри, ортопедичні та інші соматичні патології.
Є така думка, що наша держава відвернулася від розв’язання чорнобильських проблем. Але це аж ніяк не так, запевняє Тетяна Бахтеєва. За її словами, за минулі 25 років ухвалено низку серйозних цілісних законів у цій сфері. Крім того, затверджена загальнодержавна програма подолання наслідків катастрофи, створена система медичного забезпечення, яка об’єднує 300 медзакладів. 
А нині уже готують проект загальнодержавної Чорнобильської програми на 2012—2017 роки. «Не можна ліквідувати наслідки Чорнобильської катастрофи в пам’яті людей, але цілком можливо ліквідувати вплив наслідків катастрофи на майбутні покоління», — зазначила глава Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я.
Вл. інф.
  ДОСЛІВНО
Тетяна Бахтеєва: «Хочу зазначити, що рак щитовидної залози на сьогодні визнано головним медичним наслідком аварії на ЧАЕС провідними науковими установами й авторитетними організаціями світу. Понад 60 відсотків осіб, котрі занедужали на рак щитовидної залози, під час аварії на ЧАЕС були дітьми й проживали на найбільш радіоактивно забруднених територіях Житомирської, Київської та Чернігівської областей».