Минулої неділі райцентр Заставна сколихнула шокуюча новина: на одному зі ставків, що є в оренді, жорстоко побили людей, котрі без дозволу рибалили. Як стверджують потерпілі, о 22 годині їх жорстоко побили... голова райдержадміністрації Михайло Бойчук, його зять та особи, яких нині встановлюють правоохоронці. Били бейсбольними битами, прикладами мисливської рушниці та вінчестера, приковували кайданами до бетонних стовпів, над головами стріляли з рушниці, погрожували втопити у ставку, а наостанок дали чотири хвилини на втечу.

Зараз потерпілі Василь Слободян, Микола Абрамович, Микола Михайлик перебувають у обласній лікарні з забоями ніг, рук, спини тощо. Івану Бабію битою розбили голову.

Усі чоловіки кажуть, ніби знали, що ставок, який у Заставні називають «Блакитна нива», належить голові райдержадміністрації і що риболовля там платна, але що з ними так обійдуться — не бачили навіть у страшному сні. До слова, на цьому ставку місцеві можновладці полюбляють улаштовувати імпрези, по-народному кажучи, пиятики.

Нападники, після того як люди потрапили до лікарні, не схаменулися. Пізно вночі один із родичів Михайла Бойчука з компанією силою примусив потерпілих покинути лікувальний заклад і відвіз їх у ресторан «Хрещатик», де дружина Бойчука, його зять та інші вимагали від них забрати заяви з міліції і залагодити справу по-доброму. Потім підійшов і сам Михайло Бойчук і просив порвати заяви. «Ми порвали заяви, — кажуть потерпілі, — але потім спам’яталися і дали свідчення в прокуратурі». З цього приводу потерпілий Іван Абрамович каже таке: «Здибалися з Бойчуковою жінкою у ресторані, а вона — у вас є діти, у нас є діти, і вас, каже, жалко, і нас жалко, — тому ми написали заяву, що від учорашніх заяв відмовляємося».

Голова Чернівецької державної адміністрації Михайло Папієв одразу ж зреагував на шокуючу подію. Ще в понеділок він заявив: якщо інформація дістане підтвердження з боку правоохоронних органів, то з його боку буде тільки одна вимога — повного об’єктивного розслідування і покарання винних. Михайло Папієв звернувся до прокурора області та начальника УМВС області з вимогою негайно розслідувати інцидент у Заставні.

Як повідомив прокурор області Петро Коваль, 19 квітня прокуратурою Чернівецької області порушено кримінальну справу стосовно голови Заставнівської районної державної адміністрації за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 (перевищення службових повноважень, що потягло за собою тяжкі наслідки), та ч. 2 ст. 127 (вчинення катування за попередньою змовою групою осіб) КК України проти його рідного брата, зятя та двох охоронців приватних ставків за ст. 27 ч. 3 ст. 365 та ч. 2 ст. 127 КК України.

Начальник Чернівецького управління внутрішніх справ України Микола Харабара підтвердив інформацію про порушення кримінальних справ і заявив, що окрім Михайла Бойчука, якого відпустили під підписку про невиїзд як інваліда-афганця, всіх інших винних затримано. «Ми знайшли на місці гільзу від патрона до мисливської зброї, з неї якраз і стріляли. Щастя, що ні в кого не влучили».

Тим часом Михайло Бойчук стверджує, що він нікого не бив і як інвалід без однієї ноги і вже літня людина фізично не міг цього робити. Також голова райдержадміністрації каже, що сподівається, що слідство встановить істину. Михайло Бойчук відомий як хороший господар і керівник підприємств, але як людина, котра пройшла Афганістан, він має запальний характер. Мешканці району скаржилися на його звичку розпускати руки ще до його роботи на державній посаді.

Однак, не очікуючи остаточних висновків слідчих, голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв зробив подання до адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України щодо звільнення керівника району з обійманої посади у зв’язку з незабезпеченням дотримання прав і свобод громадян на території району головою Заставнівської районної державної адміністрації, що призвело до значного негативного суспільного резонансу, — йдеться в поданні Михайла Папієва. «Ми не збираємося вигороджувати винних, на яких би посадах вони не перебували і які б партійні квитки не носили», — заявив очільник ОДА журналістам.

Чернівецька область.