Лісокультурна кампанія — найвідповідальніша пора в роботі лісівників. За період її проведення на Закарпатті в нинішньому році буде заліснено 2029 гектарів площ Держлісфонду й висаджено 6,5 мільйона саджанців основних лісоутворюючих порід — ялини, ялиці, бука, дуба, клена-явора, ясеня. Їх уже вирощено у лісорозсадниках підприємств обласного управління лісового та мисливського господарства.

У квітні в Закарпатті розпочалася й триває Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу — в твоїх руках». Для її проведення виділено 95 тисяч саджанців.

— Уперше цю акцію провели шість років тому, і вона вже стала для краю доброю традицією. Показово, що нині вона проходить у рамках Міжнародного року лісів. А це надає можливість привернути увагу громадськості до збереження та примноження лісів і зміцнення іміджу галузі, — розповів перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Коцур. — Наймасовіші учасники акції — школярі. Справді, майбутнє лісу в їхніх руках. Адже вік стиглості хвойних порід десь близько ста років, а дуба — сто п’ятдесят літ. І ще одна важлива деталь: дитяча рука, котра посадить дерево, не замахнеться на те, щоб його зламати.

Висаджування молодих лісів, з огляду на досить прохолодний початок весни, розпочали лісівники одного з найтепліших районів краю — Виноградівського, де лісове підприємство очолює Василь Агій. А нещодавно ці роботи почали виконувати в державному підприємстві «Мукачівське лісове господарство», де директором досвідчений лісівник Василь Анталовський. До лісгоспу входить шість лісництв, територія яких — 27077 гектарів. Лісовою рослинністю вкрито 24903 гектари.

На пропозицію Ігоря Коцура взяти участь в акції, тим паче що до неї долучилися й журналісти, їдемо у Клиновецьке лісництво поблизу села Верхня Визниця. Саме там лісівники під час рубки головного користування 2011 року звільнили від стиглого дуба 1,6 гектара крутосхилу завширшки 50 метрів, розчистили площу та підготували її для нових саджанців. Раніше там ріс дуб упереміж із грабом. Відтепер тут буде лише така цінна порода, як дуб скельний. Як зазначив Василь Анталовський, лісосіка підлягала під посадку в 2012 році, та завдяки старанням лісівників її підготували оперативно, по свіжому зрубу, з тим, щоб лісосіка не заростала іншими супутніми породами та ожинником.

— Усе це забезпечить кращу приживлюваність саджанців, — зауважив головний лісничий ДП «Мукачівський лісгосп» Василь Русин. — І нехай не дивує вас те, що їх висаджуємо занадто близько один від одного. Як свідчить практика, не всі вони приживаються. Але день посадки на цій лісосіці благословила сама природа. Перед тим ішли дощі і ґрунт добре зволожений. Сьогодні виглянуло сонечко, тож земля добре прогріється. І приживлюваність буде висока. У процесі догляду за лісом вестимуться відповідні роботи, щоб залишити оптимальну кількість дерев.

...Двадцять п’ять старшо-

класників Верхньовизницької загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів разом із директором Юрієм Гутником та педагогами на час нашого досить раннього приїзду вже були на місці. Вони допомагали лісівникам проводити розбивку міжрядь, розносили садивний матеріал й одразу взялися за «шанцевий» інструмент. У викопані ямки обережно опускали коріння саджанців і розпрямляли його так, як рекомендували лісівники.

Підоспіли й службовці Мукачівської районної держадміністрації на чолі із заступником голови Едуардом Дудою та начальником відділу освіти Василем Бігунцем, а також науковці закарпатського філіалу УкрНДІ гірського лісівництва. Вони теж узялися до роботи. А її вистачало кожному. Належало викопати 9600 ямок і висадити в них саджанці.

— Їх ми вирощували у власному розсаднику впродовж трьох років, — каже лісничий Василь Бідзіля. — Маємо й певний запас.

Інженер із лісовідновлення та побічного користування В’ячеслав Турецков прокоментував різницю в породах дуба звичайного та скельного так:

— Перший росте в низинній, другий висаджують у передгірній та гірській зонах від 200 і більше метрів над рівнем моря.

— Сьогодні наші лісівники працюють не лише тут, а й в інших підрозділах господарства, — продовжив Василь Анталовський. — Нинішньої лісопосадкової кампанії маємо висадити молоді ліси на 45 гектарах. Це такі цінні лісоутворюючі породи, як дуб скельний, дуб звичайний, бук, клен-явір, ясен вузьколистий упереміж із липою та горобиною. Липа — чудовий медонос, горобина — для лісового птаства. Окрім цього, проводимо роботи із сприяння природному поновленню лісових масивів.

...Рядочок до рядка — і колишня лісосіка піднімається щойно висадженими молодими дубками все вище й вище крутосхилом, а сонечко — до зеніту. Якщо дорослі не відчувають утоми, то школярики — вже. Це ж не жарт: на рахунку кожного щонайменше по тридцять висаджених деревець. Лісівники пропонують дітям перерву з бутербродами та газованими напоями. Відтак знову до роботи. Із новими жартами та сміхом. І тоді, коли до вершини зрубу залишається кілька десятків ще не засаджених метрів, лісівники дають відбій і запрошують своїх юних помічників пообідати у приміщенні лісництва. Наслідки сьогоднішньої їхньої праці з автотраси, що пролягає неподалік, буде видно аж через сім—десять років. Як, до слова, й на інших площах лісових угідь, де закладаються молоді насадження.

— Лише тоді скептики зможуть побачити, що ми не тільки рубаємо ліс, а й вирощуємо його, — резюмував Ігор Коцур.

...Допоки дозріває в казані бограч, Ігор Коцур і Василь Анталовський від щирого серця дякують дітям за іхню працю і вручають Подяки та Грамоти всім двадцяти п’яти старшо-

класникам та дирекції школи. Епіграфом до Подяк обрано поетичні рядки незабутнього Максима Рильського:

Той, хто любить паростки кленові,

Хто діброви молоді ростить,

Той достоїн людської любові,

Бо живе й працює 

для століть.

Закарпатська область.