Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав Верховну Раду ухвалити внесений Кабінетом Міністрів пакет антикорупційних законопроектів. Про це він сказав під час учорашнього засідання уряду.

«Разом з Президентом ми обговорювали питання щодо голосування за пакет законів по боротьбі з корупцією», — зазначив А. Яценюк. За його словами, перший законопроект — про визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів — пов’язаний із розкриттям інформації щодо реальних власників компаній. «Якщо цей законопроект буде прийнято, то будь-які суб’єкти підприємницької діяльності будуть зобов’язані розкривати всю інформацію про реальних власників компанії», — підкреслив прем’єр та зазначив, що сьогодні чимало компаній зареєстровані в офшорах, а їхніми фактичними власниками можуть, наприклад, бути члени уряду, працівники адміністрації Президента чи інші держчиновники. «Тому перше основне завдання цього законопроекту — це розкриття інформації про всіх реальних власників будь-яких українських компаній, щоб чиновники не ховалися за родичами, за офшорами, за членами родини, за тещею і за будь-якими іншими особами, які є номінальними власниками, а фактично власники є чиновники», — наголосив А. Яценюк.

Ще однією новацією цього законопроекту є те, що після його ухвалення будь-який громадянин України отримує доступ до інформації про власників усього нерухомого майна в Україні.

Другий, внесений на розгляд парламенту законопроект — про запобігання корупції, — прем’єр назвав антикорупційним кодексом. За його словами, цей документ створює умови для боротьби з чиновниками високого рангу, починаючи з членів уряду, адміністрації Президента, керівників центральних органів виконавчої влади та іншою «великою рибою». З цією метою законопроект передбачає введення обов’язкового електронного декларування всіх державних чиновників І-ІІІ категорії як за доходами, так і за витратами, а це означає, що будь-яка людина зможе отримати доступ до цієї електронної декларації. Крім того, розширюється перелік того, що підлягає декларуванню. Зокрема, треба буде звітувати про коштовності, дорогоцінні метали, гривневу та валютну готівку. А щоб виявити розходження з декларацією, життя держслужбовців «моніторитиме» спецкомісія. «Спеціальна національна комісія, яка отримає повноваження під час перевірки декларацій високопосадовців отримувати інформацію з інших джерел, чи відповідає те, що написано в декларації, тому стилю життя, який веде той чи інший високий чиновник у високих кабінетах», — повідомив А. Яценюк.

Міністр юстиції Павло Петренко запевнив, що впродовж місяця після ухвалення антикорупційних законопроектів буде відкрито доступ громадян до всіх реєстрів. «Фактично це означає, що будь-який громадянин, у тому числі, я маю надію, в рамках процедур люстрації, яка буде запущена після підписання закону Президентом, зможе отримувати інформацію про реальне майно тих чиновників, які проходитимуть майнову люстрацію, й інформувати відповідні органи для того, щоб чиновники не приховували це майно за своїми родичами чи відповідними офшорними чи фіктивними компаніями», — сказав міністр.

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич, міністр юстиції України Павло Петренко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.