Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув лист Рахункової палати стосовно аудита ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих у 2012—2013 роках на здійснення контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

За висновком Рахункової палати, органи Державної екологічної інспекції протягом 2012—2013 років діяли в умовах постійного дефіциту коштів, що призвело до незабезпечення повного комплексу реалізації заходів, визначених державними цільовими програмами та Національним планом дій з охорони навколишнього природного середовища.

Проведений аудит засвідчив, що в умовах відсутності бюджетних асигнувань на сплату судового збору органами Держекоінспекції не забезпечується стягнення штрафів та коштів за заявленими претензіями і поданими позовами за екологічні збитки.

Рахункова палата зазначає, що вважає за доцільне, щоб уряд опрацював питання про віднесення Держекоінспекції до переліку органів, які звільняються від сплати судового збору, і в разі необхідності ініціювати внесення відповідних змін до Закону «Про судовий збір».

У свою чергу, комітет уже розглянув проект закону про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» — щодо звільнення від сплати судового збору органів екологічної інспекції (реєстр. №4882) та вирішив рекомендувати Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики внести на розгляд парламенту пропозицію прийняти законопроект за основу.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.