Відомий український актор і режисер Ахтем Сеїтаблаєв приступив до роботи над сценарієм художнього фільму про анексію Криму Росією.

Про це він повідомив в ексклюзивному коментарі кореспонденту «Голосу України».

— Робоча назва сценарію «Дорога додому». Йтиметься про анексію Криму з боку Росії. Це людська історія на тлі історичних подій. Акцент, звичайно, буде зроблено саме на цьому. Крім того, не можна залишити поза увагою такі категорії, як зрада, дружба, кохання, смерть і надія, — зазначив Сеїтаблаєв.

Для нього, кримського татарина й патріота України, те, що відбулося з півостровом, — особиста драма.

— Наш народ повернувся з місць депортації на рідну землю, у рідний Крим, ми жили в складі держави Україна, облаштовувалися, виховували дітей. Тепер ми знову опинилися в тоталітарній державі. Мій народ знову переживає трагедію. Як громадянин України я не можу залишити це поза увагою. А як творча людина сподіваюся втілити свій задум у фільмі, над сценарієм якого зараз працюю, — повідомив режисер.

Ахтем Сеїтаблаєв закінчив відділення режисури й драматургії Київського національного університету театру, кіно й телебачення імені Карпенка-Карого. Лауреат держпремії Криму — за роль Макбета, а також театральної премії «Київська пектораль» — за роль Ромео в спектаклі «Ромео і Джульєтта».

Знімався в багатьох фільмах і серіалах. Однією з головних у своєму житті вважає роботу над роллю легендарного льотчика, двічі Героя Радянського Союзу Аметхана Султана в кінодрамі «Хайтарма».

Це фільм про трагічну сторінку в житті кримських татар — сталінську депортацію 1944 року. Стрічку було знято Ахтемом Сеїтаблаєвим два роки тому в Криму.

У масових сценах, які знімалися в Бахчисараї, брали участь люди, котрі самі 70 років тому пережили весь жах депортації. Тепер режисер зафіксує в кінострічці новий виток в історії кримськотатарського народу.

Крим.

Фото автора зі знімального майданчика фільму «Хайтарма».