Перше пленарне засідання ХІХ сесії Закарпатської облради розпочалося вшануванням хвилиною мовчання пам’яті загиблих на сході країни українських військових і мирних жителів. Після чого голова ради Іван Балога представив нового главу ОДА Василя Губаля, який нещодавно призначений Президентом на цю посаду. А до того він працював головою Хустської районної ради. Іван Балога підкреслив, що вперше за останні роки керівником облдержадміністрації призначено представника органів місцевого самоврядування. І це особливо важливо нині, в контексті реформ, започаткованих Президентом України і спрямованих на підвищення ролі саме місцевих органів влади.

Василь Губаль пообіцяв, що радитиметься з обласними депутатами та громадськістю, але насамперед прислуховуватиметься до потреб закарпатської громади. Для цього він готовий запропонувати детальний план дій виконавчої влади області вже на наступне пленарне засідання облради.

Іван Балога та голова ОДА Василь Губаль запропонували внести до порядку денного сесії звернення депутатів до Кабміну про виділення житла сім’ям загиблих у зоні АТО закарпатців, як це задекларував уряд. Депутат Андрій Сербайло зініціював направити до уряду також і звернення щодо забезпечення області дефіцитними нині імунними препаратами для новонароджених та дітей шкільного віку.

У зв’язку з подіями на сході та участю в них закарпатців на сесії виступили начальник Мукачівського прикордонного загону Вадим Чендрик та облвійськком Іван Васильцюн. Останній, зокрема, поінформував про розподіл виділених з обласного бюджету коштів на підтримку закарпатських військових. Гроші спрямовані на придбання сучасного обмундирування, елементів захисту, засобів зв’язку і зимового одягу для солдатів. Водночас голова ОДА запропонував депутатам направити два важливі звернення: одне — до Міноборони з проханням забезпечення 128-ї закарпатської бригади всім необхідним, інше — до Держ-прикордонслужби щодо проведення своєчасних ротацій військовослужбовців Мукачівського та Чопського прикордонних загонів.

Потім було ухвалено низку актуальних рішень стосовно життєдіяльності регіону та його мешканців; внесено зміни до обласних соціальних програм і бюджету на поточний рік.

Та найважливіше було сказане на прес-конференції, яка відбулася після завершення роботи пленарного засідання ради.

— Ми оновлюємо команду, яка втілюватиме в життя реформи Президента України. Тому й звернулися до голів райадмінстрацій та районних рад, щоби спільно проводити наради. Так само буде й на рівні ОДА та облради, — заявив голова ОДА Василь Губаль.

Голова облради Іван Балога також запевнив, що «в області працює єдина команда. Рада і адміністрація працюватимуть, як єдиний механізм. Ми перед собою ставимо непрості питання: енергозбереження, впровадження альтернативних видів опалення. Команда нового голови ОДА, управлінці, яких він пропонує на посади, цим активно займатимуться. Місцеве самоврядування в цьому буде надійний партнер. Посилення ролі місцевого самоврядування — ініціатива Президента. В цих питаннях новопризначений голова ОДА Василь Губаль має великий досвід, адже він керував Хустською райрадою більше чотирьох років. Зі свого боку декларую підтримку всіх його кроків, скерованих на формування команди, яка працюватиме на розвиток економіки краю та добробут громади».

Закарпатська область.

У президії сесії — голова ОДА Василь Губаль, голова облради Іван Балога і перший заступник голови ради Ласло Брензович (зліва направо).

Фото надане прес-службою облради.