Близько трьох десятків творчих колективів румунської національної меншини Буковини вже традиційно відзначили прихід весни святом «Мерцішор».

У концерті взяли участь і гості з міста Редеуць Сучавського повіту Румунії. Фестиваль «Мерцішор» є ще одним підтвердженням буковинської толерантності, що склалася історично, адже тут у мирі й злагоді живуть представники понад 80 національностей, які зберегли свою культурну самобутність. Найбільше в Чернівецькій області румунських культурологічних товариств, які належно представляють інтереси румуномовної громади регіону.

«Мерцішор» — традиційне свято в Молдові та Румунії. На Буковині воно прижилося вже давно. Цього дня люди дарують одне одному маленькі прикраси у вигляді білих та червоних квітів, котрі називаються мерцішорами, танцюють та співають народні пісні на честь приходу весни. Назва «мерцішор» походить від «martіe», що в перекладі з румунської означає «березень». Люди носять ці талісмани на одязі цілий місяць. 31 березня мерцішори знімають з одягу і вішають на квітучі фруктові дерева. Є повір’я, що коли у той момент загадати бажання, то воно обов’язково збудеться. Вважається, що мерцішори приносять щастя й удачу на цілий рік.

На знімку: традиційний мерцішор.