Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглянув питання про виконання Кабінетом Міністрів України вимог законодавства стосовно захисту прав дітей Донецької і Луганської областей, у тому числі гарантування безпечного виїзду дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів та їх розміщення на мирній території.
Розглянувши інформацію, надану міністерствами соціальної політики, внутрішніх справ, оборони, освіти і науки, охорони здоров’я, а також Генеральною прокуратурою, Державною службою з надзвичайних ситуацій, члени комітету зазначили, що центральними та місцевими органами виконавчої влади вживаються певні заходи стосовно захисту прав дітей Донецької і Луганської областей. Станом на 25 серпня 2014 року здійснено переселення з районів проведення антитерористичної операції в інші регіони держави 114 тисяч 983 осіб, із них 39 тисяч 111 дітей.
Водночас, на думку депутатів, Міністерство соціальної політики відстежує тільки виїзд та розміщення дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, не приділяючи уваги звичайним сім’ям із дітьми та дітям, які перебувають під опікою та піклуванням. Станом на 1 вересня 2014 року не прийнято жодного урядового нормативно-правового акта щодо зазначеної проблематики. Досі не вивезено на мирну територію понад 300 вихованців Краснодонського та Ровеньківського обласних дитячих будинків-інтернатів та майже 50 вихованців алчевських дитячих санаторіїв.
За підсумками обговорення комітет ухвалив низку рекомендацій Кабінету Міністрів та міністерствам, щоб вжити заходів стосовно гарантування безпечного виїзду дітей із зони воєнних дій і збройних конфліктів.