Влада Севастополя декларує розв’язання проблеми поліпшення екологічного стану Чорного моря у прибережній зоні за найближчі три-чотири роки.

За словами голови Севастопольської міськдержадміністрації Валерія Саратова, саме за такий термін у місті побудують нові очисні споруди.

Один крок уже зроблено: торік, уперше за останні два десятки літ, на будівництво каналізаційних систем було витрачено тридцять три мільйони гривень. Градоначальник назвав цю роботу революційною, пообіцявши, що «цього року планується витратити на очисні споруди 100 мільйонів гривень». Кошти підуть на добудову об’єктів у приміській Андріївці і створення нових — в Ласпі та Балаклаві.

Комплексне розв’язання проблеми пропонує прийнята депутатами міськради «Регіональна програма каналізування Севастополя на 2011—2015 роки». Для її реалізації необхідно віднайти в бюджеті майже сімсот мільйонів гривень. Місто розраховує, що половину суми — чотириста тридцять мільйонів — дасть держава. Решту доведеться брати з місцевого бюджету і так званих «інших джерел».

І терміни реалізації програми, і її остаточний кошторис викликають у фахівців якщо не сумніви, то побоювання. Наприклад, за словами одного із заступників Валерія Саратова, лише на створення зливової каналізації й очищення стоків в одному з районів Севастополя — Гагарінському — буде потрібно не менш як сто мільйонів гривень. А вчені Інституту біології південних морів (ІнБПМ) попереджають, що розв’язувати проблему в окремо взятому місті — річ безперспективна: якщо, наприклад, в Ялті, не підтримають екологічні устремління Севастополя, то прибережні води Чорного моря не стануть радикально чистіші. Крім того, в комплексі доведеться розв’язувати проблеми очищення севастопольських бухт. Заступник директора Інституту біології південних морів Національної академії наук України з наукової роботи Олександр Болтачов попереджає: у придонному шарі мулу в бухтах за багато десятиліть накопичилося десятки тисяч тонн важких нафтопродуктів. Для очищення дна потрібні роки роботи й мільйонне фінансування.

 

Севастополь.