Під час акції «За чисте довкілля» у Львівській області виявлено 425 стихійних сміттєзвалищ. Найбільше в Сокальському та Мостиському районах — понад 100. Як розповіли «Голосу України» в управлінні охорони навколишнього середовища у Львівській області, 2011 року ситуація не поліпшиться: видано лише 14 дозволів на розміщення твердих побутових відходів та сміттєзвалищ. Стихійні смітники й надалі виникатимуть біля населених пунктів.

На Львівщині проживають 2,7 мільйона осіб, які разом із промислово-господарським комплексом щорічно створюють майже 5 мільйонів кубічних метрів побутових відходів. Централізованим збором та захороненням охоплено лише 37 відсотків відходів. Решту вивозять стихійно.

Навколишні ліси біля Львова, Дрогобича та Трускавця перетворились на справжні звалища сміття та будівельних відходів. Останніми роками приміські містечка Винники та Брюховичі інтенсивно забудовуються, збільшується кількість населення, але місцеві ради не можуть забезпечити ефективну організацію вивезення відходів. Влада, по суті, самоусунулася від важливої проблеми.

Про сільські смітники навіть не згадують. Кожне село самовільно створило кілька звалищ. Якщо облікувати їх, то картина буде ще сумніша.

Під час акції «За чисте довкілля» львівські екологи виявили низку проблем, які роками не розв’язуються. Більшість сміттєвих полігонів перевантажено, працює з порушеннями проектних показників. Технологія захоронення здійснюється з порушеннями нормативних вимог, що часто призводить до забруднення навколишнього середовища. Яскравий приклад цього — Грибовицьке звалище біля Львова, яке давно вичерпало свій ресурс, але досі інтенсивно експлуатується. Щороку мешканці навколишніх сіл організують акції протестів, скаржаться на погіршення екологічної ситуації, на збільшення захворюваності. Але далі слів справа не просувається. Львівська влада не спроможеться знайти новий полігон для відходів.

75 сміттєзвалищ не відповідають вимогам законодавчих та нормативних актів, 46 — підлягають негайному закриттю. Тільки в Миколаївському та Буському районах потрібно негайно закрити по 20 звалищ.

Лише один із львівських керівників — колишній голова ОДА Микола Кміть, робив спроби серйозно взятися до розв’язання проблеми утилізації сміття. Скликав усіх керівників краю в Буському районі. Сільські ради спільно з промисловими підприємствами та господарствами зібрали кошти, закупили контейнери та уклали договори з фірмами, які спеціалізуються на вивезенні сміття. Досвід мали розповсюдити у всіх районах області. Микола Кміть пішов у відставку. Після цього керівники районів про взяті зобов’язання... забули!

Львівська область.