Понад десяток років «Премікс» був чи не найгострішою екологічною проблемою області. Тривалий час не вирішували це питання як через нестачу фінансів, так і через те, що правоохоронці порушували кримінальну справу за фактом завезення цієї небезпечної суміші на територію Берегівського району і наявність цього порошку як речового доказу.

На початку минулого року в області ще залишалося 1300 тонн «Преміксу». У грудні для вивезення на утилізацію до Польщі почали завантажувати останню партію отруйної речовини. Роботи проводило держпідприємство «Національний центр поводження з відходами», яке є структурою Мінохорони навколишнього природного середовища. Фінансував роботи Держфонд охорони довкілля, а вартість їх сягнула 10,2 млн. гривень (торік вивезення отрути коштувало державі 5,3 млн. гривень).

— Речовина зберігалася в герметичних металевих контейнерах. Щоб вивезти отруту за кордон, потрібно було знову перевантажити «Премікс» у спеціальні мішки, — констатував начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області Андрій Погорєлов.

Усім відомо: Закарпаття — край курортів, чистих річок, незбагненної краси суворих полонин і майже субтропічної теплоти долин, тому влада надає особливого значення створенню іміджу екологічно благополучного регіону. Особливо це стає актуальним у контексті проведення чемпіонату Євро-2012, коли регіон стане транзитною областю на шляху мільйонів уболівальників. Упродовж кількох років облдержадміністрація, депутати обласної ради наполегливо зверталися до уряду з проханням очистити область від небезпечних хімічних речовин, що загрожують довкіллю, — «Преміксу» і пестицидів. Якщо від останніх область уже більш-менш очистили, то «Премікс» залишався головним болем. Перший раз попередній Кабмін виділив понад 5 млн. гривень і почалося перезавантаження на території колишньої «Сільгоспхімії» у Береговому в спеціальну тару і вивезення «Преміксу». Важливо: суміш почали вивозити за межі не тільки області, а й нашої держави — до Польщі на завод «Сапрі Даброва Горниця», який виграв тендер на утилізацію отрутохімікатів з України. 

А сама історія із горезвісним порошком розпочалась і справді понад десять років тому, коли приватне підприємство «Озон» завезло його із сусідньої Угорщини. За експертизою, проведеною центральною лабораторією Держмитслужби України, він класифікувався як суміш порошкоподібної речовини, що використовується в певних технологіях і не потребує додаткової екологічної експертизи. Та наприкінці 2004-го — на початку 2005 року громадськість гостро поставила питання «Преміксу» — адже це небезпечна суміш, яка загрожує здоров’ю людей і довкіллю.

Відомо, що з цього питання правоохоронні органи області 2005 року порушили кримінальну справу. А потім було створено Міжвідомчу державну комісію, яка мала вивчити всі обставини справи. Того ж року працівники МНС завантажили частину «Преміксу» до 24 вагонів — близько 656 тонн, які зберігалися до минулого року на залізничних станціях Берегового та Боржави. Фінансувалися ці роботи й тоді за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Решту «Преміксу», що перебував на відкритих майданчиках і у складських приміщеннях, завантажили у спеціальні ємкості. Так вони і стояли кілька років — аж дотепер.

Практично протягом чотирьох років у залізничних вагонах на станціях Берегове та Боржава залишалися неконтейнеризованими понад 656 тонн. Як результат, спеціальні мішки, в які було завантажено суміш, здебільшого стали не-   придатними. За цей час борг перед «Укрзалізницею» за простій вагонів перевищив 20 млн. гривень. З цього приводу залізничники зверталися до суду з позовом до Мінохоронприроди.

Щоб очистити область від «Преміксу» протягом двох років, необхідно було витратити майже 16 млн. гривень. Як бачимо, уже теперішній уряд таки профінансував ці роботи до кінця. І Закарпаття позбулося порошкової отрути. Остання вантажівка з дев’ятнадцятьма тоннами отруйної речовини виїхала за межі краю торік у грудні минулого року.

Закарпатська область.