Уранці та ввечері він проводить богослужіння, а у вільний час викладає дітям основи комп’ютерної грамоти. Священик-«інформатик» протоієрей Микола Кригін служить у храмі Успіння Пресвятої Богородиці при спеціалізованій загальноосвітній школі-інтернаті у місті Буча, що на Київщині.
У школі отця Миколу неможливо не помітити: високий, більш як двометровий, завжди усміхнений молодий чоловік у рясі помітно виділяється у морі учнів. Фахівець з інформаційних технологій — це, напевно, ваша друга спеціальність, запитую навздогад. З’ясувалося, після закінчення духовної семінарії священик був протодияконом у Володимирському соборі столиці. Однак уже більше шести років тут, у Бучі, навчає дітей християнської етики.
Має отець Микола і другу спеціальність. Її, за художнім напрямом, отримав у Київському університеті культури і мистецтв, тож тепер при духовному центрі у храмі діють не лише катехетичні курси, а й мистецька студія, школа кіно і телебачення.
А комп’ютер, розповідає священик, чи не з самого початку використовував у роботі: робив презентації, відеоуроки, адже розумів, що нові технології допоможуть доносити людям Боже слово.
Крім того, розповідає, колись трапилася комп’ютерна поломка, і довелось викликати фахівця — той кілька хвилин покопирсався у машині, щось натиснув і взяв за це 50 гривень. А коли пізніше отець Микола сам розібрався у будові комп’ютера, то зрозумів, що ремонтувати можна елементарно і самостійно. Тож потроху почав і учням пояснювати, що до чого.
А з 2008 року в Бучанській школі-інтернаті, першій в Україні, почали проводити курси Академії Cіsco. Успішно пройшовши вишкіл та склавши іспити, випускники отримують сертифікат «системного адміністратора» міжнародного зразка.
Одним із інструкторів курсів у школі став і отець Микола Кригін. За три роки, розповідає, навчання успішно закінчили вже більше ста учнів. Вони тепер можуть легко зібрати-розібрати комп’ютер.
Має сертифікат і одинадцятикласник Сашко Мороз. Хлопець каже, що тепер і вдома сам дає раду техніці, і родичі та друзі часто просять про допомогу «просунутого» користувача. Та й у майбутній професії бухгалтера, впевнений Сашко, не завадить добре розумітися на комп’ютерних програмах.
Що ж до керівництва школи, то директор Михайло Наконечний, хоча сам із технікою майже на «ви», однак розуміє, що дітям без цих знань сьогодні нікуди, та й навчальний матеріал за допомогою нових технологій засвоюється ефективніше, а процес навчання стає цікавішим.
Минулого року нам подарували новенький комп’ютерний клас із ліцензійним програмним забезпеченням. Тож тепер маємо чимало навчальних програм. Крім того, з друзями із гімназії американського міста Сієтл регулярно влаштовуємо телеміст, щоб діти поспілкувалися, підтягли англійську.
Та головне, наголошують і директор школи, і отець Микола, — можливість опанувати комп’ютерні знання мають діти-сироти, які живуть в інтернаті. Адже без благодійної допомоги ані найновіша техніка, ані, відтак, найновіші знання, були б для них просто недоступними. Крім того, каже восьмикласниця Катя, знайти спільну мову з отцем Миколою дуже просто, тож вона, як і багато інших учнів, залюбки співає у церковному хорі та допомагає у храмі, й у нову групу комп’ютерних курсів до священика записалася.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.