Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці рекомендує парламенту взяти за основу проект закону про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

Законопроектом (реєстр. №2597) пропонується визначити поняття та суб’єкти медичного страхування, їх права, обов’язки та відповідальність, а також органи управління.

Документом передбачається створити Фонд загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, а також визначити: випадки, які є страховими і нестраховими; джерела коштів та порядок здійснення фінансової діяльності; вартість медичної допомоги тощо.

Відповідно до вимог законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування передбачається: громадський контроль із залученням представників застрахованих осіб та роботодавців до управління цією системою; встановлення відповідальності держави, підприємств, організацій, установ та закладів охорони здоров’я в системі тощо.

Також визначаються гарантії надання медичної допомоги відповідно до державних соціальних нормативів у сфері охорони здоров’я. З метою реалізації цього завдання щорічно має затверджуватися базова та територіальні програми загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, які визначають перелік та обсяг гарантованого рівня допомоги та умови її надання.

Згідно із законопроектом, страхові внески сплачуватимуть роботодавці, а за окремі категорії застрахованих осіб та дітей — місцеві органи виконавчої влади в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, та фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Крім того, проектом передбачається, що конкретний перелік медичних послуг, які надаватимуть застрахованим особам, встановлюватиметься окремим законом одночасно із прийняттям закону про державний бюджет та закону щодо розміру єдиного соціального внеску.

Члени комітету вважають, що запровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування сприятиме підвищенню якості відповідної допомоги, оптимізації використання коштів, підвищенню рівня соціальної захищеності громадян України.

Водночас народні депутати висловили низку застережень та зауважень, зокрема щодо узгодження положень законопроекту із законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування в частині визначення суб’єктів страхування.

На їхню думку, запровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування може призвести до збільшення фінансового навантаження на фонд оплати праці, що є небажаним в умовах впровадження заходів зі зменшення податкового тиску та виведення фонду оплати праці із тіні.

Комітет вважає, що з урахуванням висловлених зауважень законопроект може бути ухвалено у першому читанні.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.