Використання котла на твердому паливі замість газового дасть можливість удвічі скоротити витрати на тепло у школі-інтернаті села Кисляк Гайсинського району на Вінниччині. Два газові котли законсервували після того, як апробували новий — твердопаливний, в якому спалюватимуть дрова, тріски та пелети з соломи.

— Одна гігакалорія теплової енергії, виробленої з блакитного палива, коштує нам 1300 гривень, — каже директор навчального закладу Володимир Порохнявий. — За таку саму кількість енергії з твердих видів палива заплатимо 628 гривень. Від природного газу відмовилися вперше за багато років. Якщо експеримент вдасться, то й у наступні зими обігріватимемо приміщення дешевшим паливом.

У навчальному закладі замінили систему опалення, встановили нові пластикові вікна і двері, провели випробування зовнішніх і внутрішніх мереж. Звісно, запаслися новим видом палива.

В обласній програмі «Енергозбереження й енергоефективність Вінниччини-2020» передбачено переведення всіх (!) сільських закладів соціальної сфери, шкіл і дитячих садків на альтернативні види палива. Уже не використовують природний газ для обігріву приміщень у будинках-інтернатах, а також у деяких школах та дитячих садках.

На Барському машинобудівному заводі налагодили випуск твердопаливних котлів, вартість яких менша порівняно з іншими виробниками.

Вінницька область.