Сатирична фраза з радянського фільму «Кому апельсинчики, кому вітамінчики? Рубль штучка, три кучка», — нині стала реальністю. Традиційно перед Новим роком ціни зростають, як снігова лавина. Передноворічного цінового ажіотажу в Україні не буде, переконували державні чиновники. І мали рацію: ажіотажу справді не було.

 

На ринку в місті Буча Київської області переважно самі продавці, покупців одиниці. Ходять, прицінюються. Потрібно й те, і це, але грошей не вистачає. «Ціни підвищувати нереально, — каже продавець М. — Якщо ще донедавна за курку просили 18—20 гривень, то тепер вона потягне за 30...»

Пенсіонерка Раїса Кіндратівна каже, що на зимові свята вже витратила половину своєї пенсії (а це 500 гривень). Хоча заборгованість з виплати пенсії — два місяці. Подарунки й продукти вибирала, як то їй дозволяв власний гаманець. Але ж із січня планують брати пеню за заборгованість з оплати комунальних платежів...

Тиша й у м’ясному відділі ринку. Продавці, щоправда, не нудьгують і обговорюють політичні новини. По один бік ті, хто за Віктора Януковича. По інший — за Юлію Тимошенко. Перемир’я настає під час обіду: об’єднуються й трапезують разом. З посмішкою згадують передсвятковий інцидент дворічної давності. Пристойного виду чоловік кілька місяців поспіль купував у них у борг. Розраховувався акуратно, тому йому довіряли. А під Новий рік набрав м’яса й сала — та й зник, залишивши їх зі збитком майже у п’ять тисяч гривень. Тоді було не до сміху. Як то кажуть: вік живи — вік учися.

Входження в новий рік традиційно відбувається з підвищенням цін на харчові продукти. Та, на жаль, після свят вони вже не знижуються.

Фото автора.

Відро картоплі за 27 гривень.

«Рубль штучка» за мандарин.

Раніше за курку просили 18—20 гривень, тепер вона потягне за 30...

У м’ясному відділі — тиша.