Якось групу вчених зацікавило, що роблять коти, коли лишаються самі. Тобто коли не грають свою офіційну роль. Для цього довелося встановити у квартирах камери спостереження. Проте щоб з’ясувати поведінку народних обранців поза політикою, зовсім не обов’язково підглядати. Камери наших фотографів фіксували їх протягом напружених пленарних тижнів, комітетських засідань і всіляких виїзних нарад. Але дещо опинилося поза кадром. Тож на деякий час залишимо їхні посади і фракційну приналежність.
Як бачите, без краваток це абсолютно симпатичні люди. Ну справді, коли так хочеться і далі вірити в дива, хто ж завадить Адамові Мартинюку шукати подарунки під ялинкою! А Марині Перестенко, як маленькій, радіти новій скляній кульці. Або, наприклад, Ольга Боднар — справжній майстер влучного пострілу, але ж не всі про те знають. А дуплет у виконанні Володимира Філенка (це коли шар від борту — та точнісінько в лузу) дорогого вартий. Василь Хмельницький і Анатолій Матвієнко були помічені за майстерними подачами і відповідями у великому тенісі. Знаний прихильник здорового способу життя Микола Томенко красиво пасував волейбольний м’яч на тлі морського заходу сонця. А ось Володимир Стретович рибний трофей здобував навколішки.
Про захоплення Володимира Литвина книгами не знає хіба що той, хто не знає, хто такий Володимир Литвин. Але є ще потаємний куточок його душі, в якому особливе місце посідають коні. Деяким відвідувачам парку Софіївка було дивно бачити його верхи. Зупинялись, фотографували незвичну картину, а хтось прокоментував: «Дивись який, — не такий, як у телевізорі. На коні!..»
Керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук (безперечно, поза політикою, тож наводимо його посаду) зізнався, що в дитинстві на Новий рік найбільше мріяв про мандарини. Нині ж із дванадцятим ударом загадає собі здоров’я (чого і ми бажаємо) і спокою в душі. А депутатам «плідної роботи і найголовніше — щоб усі дружили із совістю».
А щодо котів з’ясувалося таке. Більшу частину часу вони дивляться у вікно — 21,6 %, близько 12 % часу спілкуються з іншими домашніми тваринами, 7 % намагаються залізти на меблі, трохи більше 6 % сплять, стільки ж роздивляються газети, диски на полицях. 5 % часу коти граються з іграшками і лише 4 % їдять або дивляться на їжу. Невеликий відсоток часу вони ховаються у ванній, сидять під столом або у раковині.