Ця новина стала водночас і радісною, і сумною для різних політиків. Більшість, вочевидь, почувається переможницею через те, що зуміла вчасно «подбати про народ» і до свят ухвалити кошторис, за яким країна житиме весь наступний рік. Опозиція обурюється бюджетом, називаючи його відірваним від реальності, а ще більше — тим, як ухвалювали цей документ.

Розпалювалися пристрасті поступово. У понеділок на погоджувальній раді, після того, як Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що в порядок денний включено 115 питань, слово мав лідер фракції БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко. Він повідомив, що політична сила, яку він представляє, не має наміру закривати очі на те, що сталося в парламенті у четвер 16 грудня, і доки з цього приводу в парламенті не відзвітує Генпрокурор, депутати не ходитимуть на засідання. Після цього бютівці покинули залу, де проводилася погоджувальна рада.

Хоча представники більшості у понеділок наголошували, що нічого особливого у згадуваний четвер не відбулося і Генпрокурора ніхто в парламент кликати наміру не має, уже в середу його заступник Євген Блажівський виступав із трибуни Верховної Ради. Щоправда, повідомив він не зовсім ту інформацію, яку хотіли почути опозиціонери. А точніше — зовсім не ту. Йшлося про порушення справи проти депутатів за перешкоджання діяльності державних діячів. Така постановка питання змусила опозицію покинути сесійну залу. Варто зауважити, що цього тижня меншість узагалі відзначилася тим, що то з’являлася в парламенті, то зникала. Прийшли представники БЮТ-«Батьківщина» і НУ—НС, зокрема, й на розгляд бюджету. Однак як такого його не відбулося, бо не розглядалася жодна із двох тисяч поправок. Натомість кошторис ухвалили в цілому злагодженим 279-голоссям.

До слова, останній сесійний тиждень року, що минає, відзначився багатьма ухваленими та не ухваленими документами. Так, приміром, прийнято зміни в закон про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям стосовно матеріальної підтримки материнства та дитинства, затверджено календарний план на восьму сесію шостого скликання. Натомість депутати відкликали пакет антикорупційних законопроектів, які повинні були почати діяти з першого січня, для того щоб мати змогу почати розгляд аналогічного президентського проекту. За бортом парламенту опинився також законопроект про доступ до публічної інформації. Протягом усього тижня в суспільстві обговорювали перспективи майбутньої пенсійної реформи, а в п’ятницю з цього приводу звітував віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики та праці Сергій Тігіпко. Тож у новий рік наша країна вступає під доволі оновленим політичним ракурсом.

 

20 грудня.Євген Мармазов,Володимир Козак, Сергій Міщенко,Юрій Мірошниченко під час погоджувальної ради, яка до плану роботи на пленарний тиждень включила 115 питань.

21 грудня. Катерина Лук’янова під час пленарного засідання,на якому, зокрема, в цілому прийнято закон про зміни до статті 15 Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям,щодо матеріальної підтримки материнства і дитинства»,що передбачає збільшення виплат на дітей.


22 грудня. Депутати від фракції БЮТ-«Батьківщина» під час пленарного засідання, на якому представники фракцій «БЮТ-Батьківщина» і «Наша Україна-Народна Самооборона» залишили сесійний зал, висунувши вимоги перекваліфікувати справу з перешкоджання діяльності державних діячів на справу з побиття з нанесенням тяжких тілесних ушкоджень.

23 грудня. Олександр Стешенко, Володимир Лемза, Олег Черпіцький, Олена Шустік під час пленарного засідання, на якому, зокрема, ухвалено Закон «Про Державний бюджет України на 2011 рік» та призначено Сергія Арбузова на посаду Голови Національного банку України.

24 грудня.Михайло Чечетов під час пленарного засідання,на якому, зокрема, віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики та праці Сергій Тігіпко під час години запитань до уряду відповів на запитання стосовно пенсійної реформи.