За оцінкою провідного спеціаліста інституту сільського господарства Криму Валерія Ляшевського, обсягу води у водоймищах, що забезпечують водопостачання Сімферополя й Севастополя, вистачить приблизно на півроку. І це прогноз, так сказати, усереднений, як загальна температура по лікарні. Насправді в Севастополі, а вірніше — у Чорноріченському водосховищі, яке живить місто-герой, води залишилося від сили на місяц-півтора.

Останнім часом водосховище поповнювалося за рахунок снігу, що випадав у горах і танув протягом весни. Однак цієї зими опадів було мало, і ріки, які течуть із гір, неповноводні. А оскільки найближчим часом, згідно із прогнозом синоптиків, збережеться суха й тепла погода, водосховище не поповнюватиметься.

Загалом для забезпечення міста водою управління капітального будівництва уряду Севастополя здійснює роботу на 19 артезіанських свердловинах. Руку допомоги місту готові протягти кримчани й подавати воду з розташованого неподалік від Сімферополя Міжгірного водосховища. Щоправда, чи надовго її вистачить, голова профільного комітету з водного господарства Криму Ігор Вайль сказати не може. Крим і сам відчуває брак води.

А поки що фахівці говорять про майбутні проблеми. Зокрема про те, що в перспективі в Керченському й Феодосійському регіонах можуть виникнути перебої з водопостачанням. Вони відчувалися вже нинішньої весни й улітку, тривають вони й донині.

Водночас у Криму вирішили ще раціональніше використовувати навіть стічні води. Передбачається після додаткового очищення пускати їх на полив земель сільгосппризначення. Це й зрозуміло, у Криму понад 400 тисяч га зрошуваних земель і потреби у воді величезні. А нинішнього поливного сезону, в умовах, коли канал не працював, на зрошувані землі було подано всього 10 % води від потреби.

Тому без вирішення ситуації навколо Північно-Кримського каналу ніякими артезіанськими свердловинами, стічними водами, талими снігами й іншими заходами проблему не розв’язати.

Крим.