«Думаю, буде правильно, якщо уряд зустрінеться з керівниками парламентської коаліції, щоб обговорити програму співпраці з Міжнародним валютним фондом і подальші економічні реформи, які необхідні країні», — сказав прем’єр Арсеній Яценюк під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

Після цих консультацій, вважає глава уряду, треба конкретніше переходити до практичних рішень, які не завжди легко сприймаються, але які потрібні країні. «Переконаний, що парламентська коаліція разом з урядом та Президентом йтимуть шляхом правильних реформ та нестимуть спільну відповідальність за всі рішення, що з кожним днем у нас буде дедалі менше популізму та дедалі більше прагматизму і націленості на конкретний результат», — наголосив А. Яценюк.

Під час обговорення питання надання статусу учасників бойових дій, прем’єр нагадав, що як тільки стало відомо про отримання заступником міністра Ісаєнком такого статусу, уряд одразу звільнив його з посади. «Але, думаю, окрім наших закликів до їхньої совісті, треба змінювати відповідне законодавство», — сказав він та наголосив, що статус учасника бойових дій має надаватися лише тим, хто зі зброєю в руках захищає країну. Щодо цивільних, які виконують свої функції в зоні АТО, то уряд пропонує взагалі відмовитися від надання їм статусу учасника бойових дій, а натомість удвічі збільшити платню.

Коментуючи нарікання, що процедура отримання статусу учасника бойових дій нині займає чимало часу та зусиль, А. Яценюк зазначив, що надалі на рівень комісії при Державній службі ветеранів та учасників АТО виноситимуть лише спірні питання, а повноваження з присвоєння статусу учасника бойових дій буде передано комісіям у Міноборони та інших силових відомствах, що дасть змогу скоротити цю процедуру вдвічі.

Водночас глава уряду закликав усіх українців, які ухвалили для себе відповідальне рішення взяти до рук зброю і захищати країну, вступати до лав Збройних Сил і Національної гвардії, бо тільки військовослужбовці беззаперечно підпадають під усі державні гарантії захисту.

Уряд також розглянув постанову, яка передбачає виділення коштів для протезування за кордоном — до 609 тисяч гривень на одну втрачену кінцівку.

Повідомивши, що у п’ятницю до України прибуває прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, Арсеній Яценюк нагадав, що Словаччина, Польща та інші країни ЄС нині є основними постачальниками реверсного газу. «Із нашими словацькими друзями я проведу переговори щодо збільшення обсягів постачання газу з Європи до України. Це дешево й ефективно», — сказав він та доручив Міненерго і «Нафтогазу України» закачати до підземних сховищ якомога більше газу з ЄС за найнижчою літньою ціною і надалі скорочувати частку російського газу в українському енергетичному балансі.

А. Яценюк зауважив, що це стало можливим завдяки тому, що в червні минулого року уряд вистояв перед тиском та не погодився на російські умови: «Завдяки тому, що Україна разом з Європейським Союзом обстояла свої позиції на рівні тристоронньої угоди між ЄС, Україною і Росією щодо тимчасового постачання газу, ціна на газ у цьому кварталі не 500, не 385, а вже 329 доларів». А в літній період очікується, що європейська ціна на газ становитиме 250—300 доларів США.

Дослівно 

Арсеній Яценюк: «Для того, щоб отримати статус учасника бойових дій, пільги і гарантії від держави, треба обов’язково вступити до лав Збройних Сил або Національної гвардії, щоб держава могла надати відповідні гарантії кожному українцю, який воює за свою країну».

 

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин (ліворуч), міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.