Головною темою розширеного засідання Кабінету Міністрів України за участю голів обласних держадміністрацій, міських голів та лідерів депутатських фракцій і груп була підготовка до зими та опалювального сезону, зокрема, де взяти газ. Через дефіцит блакитного палива та ситуацію на Донбасі доведеться економити його споживання, переходити на альтернативні види, однак в уряді запевняють: взимку не замерзнемо.

Опалювальний сезон очікується складний

Засідання уряду затрималося через закриту нараду в НБУ за участю Президента, прем’єра та банкірів. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк одразу заявив, що ситуація з підготовкою до зими непроста.

Про те, що опалювальний сезон буде надзвичайно складним, говорив і віце-прем’єр-міністр, керівник антикризового штабу Володимир Гройсман. За його словами, технічна підготовка в областях та містах у досить пристойному стані. Майже 90% підприємств ЖКГ уже готові. Щоб перевірити ці показники, в усі регіони вирушать робочі групи. По Донецькій та Луганській областях ситуація неконтрольована, там нині лише підраховують збитки. Майже 400 тисяч мешканців Донбасу зараз перебувають без води. Проблемними залишаються й питання балансу газу та вугілля.

В уряді працює штаб з підготовки до опалювального сезону, в якому, зокрема, розпочали консультації з американськими партнерами щодо підготовки до екстремальних ситуацій в опалювальній системі. Перше жовтня — це дедлайн, до якого мають бути технічно підготовлені всі котельні та опалювальні системи. Крім того, уряд обіцяє стимулювати перехід з газу на альтернативні види палива.

Економія або ринкова ціна

Міністр енергетики Юрій Продан доповів, що підприємства ПЕК проводять підготовку до осінньо-зимового періоду і ремонти за графіком. Однак це лише ті об’єкти, які перебувають на території, що контролюється українською владою. У зоні АТО ситуація незадовільна.

«Технічно і технологічно галузь готова до осінньо-зимового періоду, однак є загрози і виклики — передусім це забезпечення газом», — заявив міністр. Адже з 16 червня припинено постачання блакитного палива з Росії. Україна впровадила реверсні постачання зі Словаччини. На сьогодні це наше основне джерело надходження газу. Підземні сховища також заповнюють за рахунок власного видобутку.

Згідно з постановою Кабміну, передбачається скорочення споживання газу підприємствами, теплогенеруючими та бюджетними організаціями. Завдяки цим заходам, сподіваються в уряді, Україна зможе пройти напружений осінньо-зимовий період. Однак за результатами серпня економія газу відбулася лише за рахунок Донецької та Луганської областей, а більшість інших регіонів перевищують встановлені ліміти. Тож уряд розглядає додаткові заходи, спрямовані на економію газу, — зокрема, ОДА повинні до першого жовтня подати до антикризового штабу графік черговості відключення підприємств від споживання блакитного палива. А за різкого зниження температури повітря, можливо, підприємства взагалі відключатимуть від газу. Керівникам областей доручено створити оперативні групи за участю представників газогенеруючих та силових структур, щоб точково відключати від споживання газу підприємства-боржники.

Довідково 

Уряд розробляє механізм компенсації 20% кредиту на придбання громадянами альтернативних, не газових, котлів для опалення власних помешкань. Інвестори, які постачатимуть котельні на альтернативному виді палива до бюджетних установ або до підприємств теплокомуненерго, отримають компенсації та відшкодування за заміщення газу наприкінці опалювального сезону.

Водночас підприємства теплокомуненерго мають знизити споживання газу на 30 відсотків. Обговорюється також питання про можливе зупинення промислових підприємств (зокрема, хімічних), які у виробництві використовують газ, з 25 грудня до 1 лютого. Водночас підприємствам дозволено закупляти газ за ринковою ціною в необхідних обсягах.

Розглядається питання закупівлі альтернативних видів палива для електростанцій — зокрема, Київська і Харківська ТЕС можуть повністю перейти на споживання мазуту. Економити доведеться і населенню, якому встановлено нижчі нормативи споживання газу. За перевищення норм і лімітів за блакитне паливо доведеться платити за ринковими цінами.

Факт

У газові сховища України закачано майже 17 мільярдів кубометрів газу. Півроку тому у них було 5,2 мільярда блакитного палива.

Температура в будинках буде мінімально допустимою

Щоб пройти опалювальний сезон у нормальному режимі, потрібно майже 22 мільярди кубометрів газу — такі розрахунки уряду. Із урахуванням реверсних поставок та власного видобутку для нормального опалювального сезону не вистачає 4—5 мільярдів кубометрів газу. Однак в уряді запевняють: узимку в наших оселях буде мінімально допустима температура повітря. У пік холодів  електростанції використовуватимуть мазут.

Через бойові дії на сході України ми втратили 1,2 мільйона тонн вугілля. Щоб компенсувати його дефіцит, укладено договори з Південно-Африканською Республікою та... Росією. До кінця року хочуть закупити 5,6 мільйона тонн імпортованого вугілля, яке значно дорожче, ніж вітчизняне. Якщо відновиться постачання енергетичного вугілля з території України, його буде достатньо для забезпечення наших ТЕС.

Ситуація на АЕС значно краща. Запаси ядерного палива маємо до вересня 2015 року.

У НАК «Нафтогаз-Україна» очікують, що Росія й надалі вдаватиметься до жорстких кроків — можливо, навіть взагалі відключить постачання газу до Європи для реверсних поставок. Нині отриманий реверсний газ здебільшого закачують у сховища. На ситуацію на газовому ринку також дуже сильно вплинула курсова різниця.

Долар росте через паніку і спекулянтів

Прем’єр поінформував про зустріч в НБУ за участю Президента, банкірів та експортерів. За словами А. Яценюка, макроекономічна картина така: за останні три місяці загальний обсяг продажу валюти становив 14,3 мільярда доларів, імпорт упав на 33 відсотки. Ключовий індикатор валютного ринку — торговельне сальдо. Торік цей показник становив мінус 6 мільярдів доларів, тобто на 6 мільярдів купили більше товарів, аніж продали. Цього року — плюс один мільярд. За класичними економічними законами курс гривні повинен не падати, а укріплюватися. Ситуація на валютному ринку прем’єр пояснив так: «З одного боку — паніка, з другого — спекуляція. Іншого пояснення у мене нема».

За словами А. Яценюка, є спільна позиція Президента, НБУ та уряду — наразі є всі передумови до того, щоб зупинити неадекватні стрибки долара. Макроекономічна картина свідчить про можливість та необхідність стабілізації валютного курсу. В НБУ є багато сил, засобів та ресурсів для стабілізації ситуації на валютному ринку, запевнив прем’єр. 

За 10 років не залежатимемо від Росії

Наприкінці відкритої частини засідання уряду Прем’єр-міністр заявив: «Ситуація вкрай складна, але все необхідне, щоб перезимувати, ми зробимо». Щоб не дати замерзнути країні, доведеться скорочувати споживання газу і суттєво економити.

Однак маємо і позитивну новину, хоч і на тривалу перспективу: завдяки вже зробленим крокам до енергоефективності за 10 років ми перестанемо залежати від Росії у газовому питанні. Однак поки що ми змушені домовлятися, як то кажуть, хоч із Богом, хоч із чортом. 26 вересня відбудеться черговий раунд консультацій щодо постачання газу за участю представників України, Росії та ЄС.

Є ще одна позитивна новина: цьогоріч Кабмін не братиме нові позики. Міністр фінансів Олександр Шлапак заявив журналістам перед початком засідання, що «уряд спокійно справляється з усіма своїми зобов’язаннями».

«Сенсу набиратися зараз додаткових кредитів немає, — сказав міністр. — На наступний рік — це інша справа. Ми прорахуємо макроситуацію, яка нині змінюється блискавично. У кінці жовтня до України прибуде місія МВФ і плануватимемо 2015 рік. 2014-го немає потреби порушувати питання про додаткові позики від міжнародних фінансових організацій. Кошти, які уряд залучає, ідуть на фінансування боргів. Додатковий борговий зашморг нам не потрібен. Позичатимемо рівно стільки, скільки буде необхідно, щоб розрахуватися з боргами».

У Мінфіні також сподіваються, що проект закону про Державний бюджет України на 2015 рік буде подано до Верховної Ради наприкінці листопада.