У понеділок країна чекала акцій протесту на Майдані. Однак, усупереч голосним заявам, мітинг не налічував тисячі людей. Більшість підприємців захід проігнорували. В електронних ЗМІ пройшла інформація, що Європейська площа зібрала лише близько півтисячі представників опозиції і стільки само правоохоронців. Однак, мітингувальники оголосили про намір знову вийти на Майдан у День Соборності України, 22 січня наступного року. Цього ж дня з’явилися перші ознаки того, що незабаром увага громадськості буде прикута до інших інформаційних приводів. Так, глава держави Віктор Янукович оголосив про те, що варто ще цьогоріч розпочати адмінреформу і пообіцяв до кінця тижня провести низку кадрових змін. Яких саме — стало відомо вже в п’ятницю.

 

Тим часом Голова Верховної Ради Володимир Литвин з початку тижня перебував із офіційним візитом у Республіці В’єтнам. У ході його він мав зустріч, зокрема, із Президентом Національних Зборів Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєном Фу Чонгом. Пізніше українська делегація побувала в Республіці Корея. У четвер главу нашого парламенту приймали Спікер Національної асамблеї цієї республіки Пак Хі Те та Прем’єр-міністр Кім Хван Сік. Водночас, в Україні Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк у вівторок провів зустріч із міністром закордонних справ Арабської Республіки Єгипет Ахмедом Абуль-Гейтом. А в середу в парламенті пройшли слухання на тему «Українці у світі». До речі, цього ж дня Кабмін схвалив проект бюджету на наступний рік.

Інша тема, яка звучала минулого тижня, — присутність нашої держави на врученні Нобелівської премії миру китайському дисидентові Лю Сяобо. У нас пояснювали відмову технічними причинами, однак у світовій спільноті цьому приписували політичний підтекст. Напередодні вручення, в четвер, стало відомо, що на церемонії все ж буде присутня перший секретар посольства нашої країни в Норвегії Ірина Білорус. Натомість українці в п’ятницю, у День прав людини, пікетували адміністрацію Президента з вимогою провести слухання на РНБО на тему «Права людини в діяльності МВС».

6 грудня. Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина із Президентом Національних Зборів Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєном Фу Чонгом під час офіційного візиту до В’єтнаму 5—8 грудня.

7 грудня. Зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка з міністром закордонних справ Арабської Республіки Єгипет Ахмедом Абуль-Гейтом.

8 грудня. Парламентські слухання на тему: «Українці в світі».

 

9 грудня. Президент України Віктор Янукович і Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Комітету з економічних реформ.

 

10 грудня. У Міжнародний день прав людини біля адміністрації Президента України відбулася акція з вимогою провести слухання в РНБО на тему: «Права людини в діяльності МВС».